Stočarima od Vlade tri centa, od mljekara očekuju još toliko

Otkupna cijena mlijeka se nije mijenjala od 2000. godine, a cijene stočne hrane udvostručene

3769 pregleda1 komentar(a)
Sa protesta u julu, Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarstvo poljoprivrede će uzgajivačima stoke povećati premiju po otkupljenom litru mlijeku sa 10 na 13 centi za period do kraja godine, dok će naredne sedmice biti održan sastanci sa mljekarima kako bi i oni povećali otkupnu cijenu za nekoliko dodatnih centi. Predstavnici udruženja stočara biće u radnoj grupi koja će pripremati agrobudžet za narednu godinu kako bi se razmotrila mogućnost izdvajanja više novca. Ministarstvo će pripremiti i program subvencionisanja troškova goriva za stočare, kroz povrat dijela akciza, a u zavisnosti od broja grla i površine imanja.

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku predstavnika udruženja stočara i ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića.

Predstavnik stočara Boško Miličić kazao je da su oni tražili da se subvencija po litru poveća za deset centi, zbog velikog rasta cijena stočne hrane i goriva.

”Prosječna otkupna cijena po litru sada iznosi oko 32 centa i imamo deset centi premije. Otkupna cijena se nije povećavala od 2020. godine, a čak je u jednom dijelu smanjena za dva i po centa. Od prošle godine cijene koncetrovane hrane povećane su za oko 50 odsto, a kabaste za 100 odsto. Sa tolikim rastom troškova mi ne možemo preživjeti. Nažalost dio kolega, pa i neki veliki uzgajivači rasprodaju stoku i zatvaraju farme. Hitno se mora značajnije podržati ova djelatnost, kako se ne bi ugasila”, kazao je Miličić.

Cijene žitarica na regionalnim i svjetskim berzama počele su da značajnije rastu prošle godine zbog slabijeg roda na najvećim tržištima, a to je nastavljeno i ove godine zbog suše izazvane klimatskim promjenama. Sve to je uticalo na rast cijena stočne hrane, a u Crnoj Gori je ove godine zbog suše znatno smanjen prinos trave i lucerke, što uz rast cijena goriva, značajno povećava troškove i gura poljoprivrednike u gubitak.

Miličić navodi da oni nemaju subvencije, odnosno povrat akciza na gorivo i da im to postaje sve značajniji trošak.

”Bićemo uključeni u radne grupe koje će pripremati mjere iz agrobudžeta za narednu godinu, zbog čega očekujemo značajniju podršku. Nadamo se i razumjevanju od mljekara, odnosno da će i oni povećati otkupnu cijenu. Mljekari i Ministarstvo će pokušati da povećaju otkupnu cijenu a da to ne utiče na rast cijena mliječnih proizvoda u prodavnicama. Mislim da ne bi bio problem ni da cijena porastu za nekoliko centi, ako će to spasiti stotine gazdinstava za prežive ovu krizu”, kazao je Miličić.

Iz Ministarstva su saopštili da imaju razumjevanje za stočare jer imaju objektivan rast troškova zbog poskupljenja stočne hrane koju Crna Gora neproizvodi.

Ministar Stijović je kazao da je situacija u kojoj se nalaze stočari nezavidna i da će im pomoći u ovoj godini da prežive i održe farme uz povećanje premijeza tri centa i veću otkupnu cijenu od mljekara koja pokušavaju da dogovore. On je kazao i da je Ministarstvo pripremilo pravilnik po kojem će poljoprivrednici imati subvencije za gorivo, kako bi im i na taj način pomogli i smanjili troškove.

Radikalni protesti su samo odloženi

Poljoprivrednik Željko Radič kazao je da već mjesecima upozoravaju da ne mogu preživjeti sa ovakvim troškovima, zbog čega su i organizovali protestne vožnje traktora do državnih institucija u Podgorici.

”Ministarstvo nam je nudilo dva centa, uspjeli smo da povećamo premiju za tri centa i dobili povećanje o značajnijoj pomoći u narednoj godini. Nama je svaki dan bitan i pitanje je da li ćemo do naredne godine preživjeti. Nadamo se i da će mljekari povećati otkupnu cijenu za najmanje tri centa po litru i o tome ćemo imati razgovore naredne sedmice”, kazao je Radič.

On je naveo da od protesta ne odustaju već da su ih samo odložili, a u slučaju da se konačni dogovor ne postigne u planu imaju više radikalnih mjera kao što su obustava predaje mlijeka, blokada mljekara ili saobraćajnica kod državnih institucija.