HGI: Ulicu u Tivtu ili Kotoru nazvati po Baroviću, dokazao je da posjeduje crnogorsko shvatanje časti

“Kao visoki činovnik JRM raspoređen u vojnopomorskom uporištu Vis izabrao je samoubistvo umjesto izdavanja naredbi floti za bombardovanje gradova i naselja u Dalmaciji”, kaže se u saopštenju

6734 pregleda16 komentar(a)
HGI, Foto: HGI

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) predložila je da se u Tivtu ili Kotoru jedna ulica nazove po admiralu Vladimiru Baroviću.

Oni su kazali da je i nakon trideset godina od ratnih zbivanja u regionu sasvim izgledno da je “kod dobrog dijela građana“ nacionalizam i dalje vladajuća ideologija.

U HGI-ju smatraju da se mlade generacije rođene nakon rata odgajaju na negiranju i relativiziranju zločina.

"Dobar dio mladih vjeruje u ono u što želi da vjeruje te tako štiti svoj osobni osjećaj pripadnosti. Svjesni smo da je prevladavanje prošlosti dugotrajan proces”, kaže se u saopštenju HGI.

Prema njihovim riječima, društvu je potrebna kritička, a ne istorija prilagođena potrebama političkih elita.

“Posljedice današnje politike su da je i pored tridesetogodišnje vremenske distance od rata pred nama nesigurna budućnost”, dodali su iz HGI.

Oni su kazali da se u vremenima ratnih zbivanja kada je došlo do poremećaja sistema vrijednosti, gubljenja vrlina čovječnosti i glasa savjesti, Barovićev postupak bio svijetli primjer.

“Kao visoki činovnik JRM raspoređen u vojnopomorskom uporištu Vis izabrao je samoubistvo umjesto izdavanja naredbi floti za bombardovanje gradova i naselja u Dalmaciji”, kaže se u saopštenju.

Iz HGI navode da Baroviću moralna odgovornost i lična savjest, nijesu dozvolile izdavanje naređenja koje bi uzrokovalo stradanje brojnih civila i ogromne materijalne štete.

“Svojim individualnim izborom dokazao je da posjeduje crnogorsko shvatanje časti”, kazali su iz HGI.

Oni su rekli da “takav svijetli primjer iz vremena ratnih zbivanja” treba da znaju mlade generacije.

“U stalnom kontaktu sa našim članovima, simpatizerima i sugrađanima, osluškujući njihove želje Opštinski odbori HGI u Tivtu i Kotoru predlažu da se jedna ulica bilo u Tivtu ili Kotoru nazove imenom admirala Vladimira Barovića”, zaključuje se u saopštenju HGI.