Povezivanjem studenata do širenja znanja

“Vakcine i imunizacija su medicinski aksiom kada se radi o tome koliko su dobrobiti donijeli. Našu istoriju su obilježile buve, bakterije i virusi, a uticaj koje su vakcine imale na zdravlje je nemjerljiv", kazao je Begić na uvodnom predavanju

6972 pregleda0 komentar(a)
Foto: Miljana Kljajić

U doba pandemije je od značaja bilo ostati povezan, a ideja Samita je da pokažemo da se možemo družiti i naoružati znanjima i izaći kao pobjednici iz pandemije.

Ovim riječima je otvorio Drugi internacionalni kongres studenata i mladih doktora medicine, stomatologije i farmacije i predsjednik organizacionog odbora dr Stefan Mikić.

Kongres pod nazivom “Make every conection matter” se održava u Podgorici, u organizaciji Medicinskog fakulteta gdje učestvuju studenti medicine, farmacije i stomatologije iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Učestvuje 300 studenata, a radionice će trajati četiri dana i održavaće se i u Kotoru i Baru.

Uvodno predavanje studentima je održao epidemiolog Senad Begić na temu “Vakcine juče, danas, sjutra” gdje se osvrnuo na istoriju, značaj i uticaj vakcinacije ali i na postojanje antivakcionalnih pokreta, te kazao da su oni stari koliko i same vakcine.

“Vakcine i imunizacija su medicinski aksiom kada se radi o tome koliko su dobrobiti donijeli. Našu istoriju su obilježile buve, bakterije i virusi, a uticaj koje su vakcine imale na zdravlje je nemjerljiv. Put je bio trnovit i prijeti da i dalje bude takav”, kazao je on.

Begić je istakao da su na početku 19. vijeka, kada su vladale razne bolesti, postojale grupe ljudi koji su govorili da su vakcine nehrišćanske, da se velike boginje ne prenose, da ne nalaze korist u vakcinaciji, da je to proces izrabljivanja nižih klasa ali i ono što možemo čuti i danas - da je to zadiranje u privatnost.

foto: Miljana Kljajić

“Vakcinama se sačuva u prosjeku oko četiri miliona dječijih života, dodatna dva kada bi bila dostupna svima, a 20 puta je veća smrtnost nego u razvijenim zemljama. Vakcinama se suzbijaju, odstranjuju i iskorjenjuju bolesti, to je bilo sa boginjama zahvaljujući vakcinaciji”, kazao je Begić.

Govoreći o koristima vakcine, Begić se osvrnuo i na ekonomski dio i istakao da vakcina po istraživanju doprinosi smanjenju korišćenja antibiotika, ali i da je ona jedna od najisplativijih vidova ulaganja u zdravlje.

Problem je, međutim, antivakcionalni ambijent, a Crna Gora je, kako je kazao, prvak svijeta u stavu da li vakcine izazivaju autizam.

“Ispsos je 2017. godine uradio istraživanje koje je pokazalo da je 44 odsto građana reklo da vakcina izaziva autizam”, istakao je on.

Begić je kao poseban dio naveo pitanje kako su činjenice postale samo mišljenje, ali i da stav laika nikada ne može biti vjerodostojniji od naučnog saznanja.

Na kraju predavanja istakao da su prije deset dana uspjeli i da registruju prvu vakcinu mrotiv malarije.