Prelević: Katnić je uvijek znao da ga neko prisluškuje

”Meni ovo, s obzirom na to gdje živimo, pomalo djeluje kao da se Katnić pravi žrtvom. Sad je vrlo moderno reći: “Ja sam prisluškivan. Pa znači kad sam ja prisluškivan, imam ozbiljne neprijatelje. Pošto mene svrstavaju uz jednu političku opciju, onda su ti neprijatelji neki drugi. A on brani pravosuđe i Crnu Goru od tih ljudi. To je očigledan spin”, kazao je advokat Božo Prelević

37676 pregleda14 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je uvijek znao da ga neko prisluškuje, jer u Crnoj Gori nema šanse da ga nije “slušala” služba bezbjednosti prethodne vlasti, ocijenio je advokat iz Beograda Božo Prelević.

”S jedne strane, jeste veoma ozbiljno ‘slušati’ tužioca za organizovani kriminal, a s druge, ja sam potpuno siguran da je Katnić uvijek znao da ga neko prisluškuje... Da li ga je prisluškivao neko i iz ove vlasti, naravno, treba da se utvrdi i za to treba neko da odgovara”, rekao je Prelević, koji je bio prvi ministar unutrašnjih poslova Srbije nakon pada Slobodana Miloševića.

Informaciju da je u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) pronađen prislušni uređaj objavila je u subotu Televizija Vijesti, navodeći da je sve počelo u srijedu u večernjim satima kada su pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Katniću predočili sumnju da se u prostorijama SDT-a nalaze uređaji za prisluškivanje.

Ubrzo je uslijedio pregled prostorija kojim su navodno potvrđene sumnje. U jednoj od prostorija navodno je pronađen prislušni aparat, za koji u ANB-u sumnjaju da je postavljen u periodu dok je direktor tajne policije bio Dejan Peruničić. On nije odgovorio na pitanja Televizije Vijesti.

Katnić je juče poručio da ga kao specijalnog tužioca mogu prisluškivati “i oni prije i oni poslije”, ali da je to za njega bez značaja, jer kao glavni specijalni tužilac postupa zakonito.

”Meni ovo, s obzirom gdje mi živimo, pomalo djeluje kao da se gospodin Katnić pravi žrtvom. Sad je vrlo moderno reći: “Ja sam prisluškivan. Pa znači kad sam ja prisluškivan, imam ozbiljne neprijatelje. Pošto mene svrstavaju uz jednu političku opciju, onda su ti neprijatelji neki drugi. A on brani pravosuđe i Crnu Goru od tih ljudi. To je očigledan spin”, kazao je Prelević.

Prelević je naglasio da pristup kod tužioca nema “baš svako” i da je sve zaštićeno:

”Tu su ljudi koje je neko izabrao da tu budu. Kada sam bio na saslušanju kod Katnića, bili su prislušni uređaji i to je slušala služba bezbjednosti Crne Gore...”.

Prelević je kazao da je tehnika toliko napredovala, da nema potrebe da, kako je kazao, “takve seljačke uređaje ostavljate da biste nekog prisluškivali”.

”Da li je njega prisluškivao neko od novih vlasti, to stvarno ne znam. Možda da, možda ne. Ne znam ko je njemu otkrio da je prisluškivan - nova ili stara vlast...”, rekao je Prelević.

On je kazao da je funkcija glavnog specijalnog tužioca veoma važna i da bi bilo važno za neku službu da ga prisluškuje, ali da ne vjeruje da se Katniću po kabinetu “muva svako živi” i da se to na video-snimcima ne može utvrditi:

”Ako bi to baš bilo tako, onda bi valjalo postaviti pitanje kad je to stavljeno. Jer on kad kaže da ga prisluškuju i da su našli prislušne uređaje, kako mi znamo da ti prislušni uređaji nisu stavljeni prije dvije godine. Po onome što je pokazano na slikama, ti uređaji su poprilično stari”.

Odgovarajući na pitanje da li je nova postavka na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) morala otkriti prislušne uređaje u SDT-u, on je kazao da to zavisi od toga šta su oni prethodni ostavili:

”Ako su to prethodni stavili a o tome nisu ostavili trag, ona nikako nije mogla to otkriti. Sad je zanimljivo da u jednom trenutku Katnić saznaje da je on prisluškivan. Vi ne možete da uđete da stavite te uređaje, oni se ne stavljaju tek tako...Svako prebrzo zaključivanje, bojim se da vodi u grešku. Vi ćete vremenom da vidite kome ne odgovara studiozna istraga ko je to stavio, a između ostalog, i kad je stavljeno. Jer vi u nekim situacijama možete da utvrdite i vremenski rok kad je to stavljeno...”.

Prema nezvaničnim informacijama TV Vijesti, u prostorijama SDT-a postavljeno je pet prislušnih uređaja u vrijeme dok je Dejan Peruničić bio šef tajne službe. Bez odgovora su pitanja - ko ih je postavio, ko i kada uklonio i namjerno ili ne - jedan zaboravio da ponese.

Zasad nije poznato da li je uređaj u SDT-u bio aktivan i ako jeste - ko je i odakle prisluškivao Katnića i tužioce.

Iz političkih partija vlasti su saopštili da prisluškivanje Katnića nije ništa drugo do pokazatelj straha Mila Đukanovića od napretka društva i da predstavlja ozbiljan alarm da se što hitnije dovrši reforma Tužilaštva.

Iz Socijalističke narodne partije su “Vijestima” saopštili da su vrijeme i brojne afere pokazale da je sistem upravljanja državom kroz tri grane vlasti u potpunosti bio zarobljen od struktura unutar DPS-a. Navode da je način rukovođenja državom kroz bezbjednosne agencije i strukture bio način za kojim je posegao DPS u cilju očuvanja sebe na vlasti.

”Kako to obično i biva u ovakvim situacijama, paranoja kao produkt nezdravog odnosa je učinila svoje, pa smo dovedeni do paradoksalne situacije u kojoj DPS prisluškuje svojeg privatnog tužioca Milivoja Katnića. Ovo nije ništa drugo do pokazatelj Đukanovićevog straha od napretka našeg društva i prerastanje države iz polu-privatne u demokratsku, u kojoj neće biti mjesta za afere, malverzacije i političke progone kroz zarobljene i privatne institucije sistema”, saopšteno je iz SNP-a.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je “Vijestima” da pronalazak uređaja za prisluškivanje u prostorijama SDT-a vidi kao ozbiljan alarm da što hitnije dovrše reformu tužilaštva. On je kazao da je “očigledno da se u tom zakulisnom i podzemnom kriminalno-tužilačkom krvotoku trenutno odvijaju opasne aktivnosti koje za posljedicu imaju i najmonstruoznije epiloge”.

”Možemo samo da naslutimo šta se sve zapravo dešava iza naših leđa dok se prolongira izbor Tužilačkog savjeta. U tom svjetlu imamo i misterioznu smrt gospodina (Luke) Bulatovića, uređaj za prisluškivanje u SDT-u, otvaranje priče oko skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru za regionalne likvidatore, odmotavanje klupka oko likvidacije Damira Hodžića… “.

Milačić je ocijenio da nema dileme da je nezadovoljstvo oko upisa Cetinjskog manastira u vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i slične javne teme, “jedini medijski spas Đukanovića i njegovih podzemnih pipaka u namjeri da se fokus po svaku cijenu skrene sa odmotavanja najkriminalnijeg klupka na prostoru ovog regiona”.

Katnić: Postupam zakonito, može me prisluškivati ko hoće

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da izjava generala u penziji, analitičara Blagoja Grahovca, povodom slučaja navodnog pronalaska prislušnih aparata u zgradi Specijalnog državnog tužilaštva, ne zaslužuje pažnju javnosti.

”Nezavisno od toga želim da poručim da me kao specijalnog tužioca mogu prislušukivati i oni prije i oni poslije, ali da je to za mene bez značaja, jer kao glavni specijalni tužilac postupam zakonito”, navodi se u reagovanju koje je medijima dostavila portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

”Gospodin Grahovac nije dostojan vojne etike pukovnika Milenka Pavlovića, niti etike Petra Petrovića Njegoša i njegove: ‘ko posrne, mudrovat mu brane’,” zaključio je Katnić u reagovanju na jučerašnji tekst “Vijesti”.

Grahovac je ocijenio da je Katnić prisluškivan samo da bi se provjerilo da li je dosljedan u služenju politici Demokratske partije socijalista (DPS).

Na pitanje - kakva poruka je poslata građanima time da se specijalni državni tužilac prisluškuje, Grahovac je odgovorio da je poruka: “Svi ste na oku, ili na uhu”.

Prvo otkriti ko je prisluškivao, pa tražiti motiv

Prelević kaže da je Katniću postojanje uređaja možda otkrio onaj ko ga je stavio, što je vrlo čest slučaj:

”Da onaj ko je stavio uređaj, onda prijavi da je i otkrio, a onda umjesto da bude odgovoran što je prisluškivao tužioca, ispadne heroj. Ovdje je veliko pitanje da se pronađe ko je to uradio, a tek onda se može pričati o tome šta je motiv”.