Simović podnio ostavku, pa olakšao budžet za 530.000 eura

Bivši predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović je u 7.53 časova podnio pisanu ostavku, a nakon toga je svojim potpisom izvršio plaćanja, izmirujući stvorene obaveze, uglavnom za asfaltiranja uoči izbora

49094 pregleda63 komentar(a)
Simović, Foto: Savo Prelević

Prethodna lokalna uprava Nikšića je za prva četiri mjeseca ove godine potrošila 3,2 miliona eura, iako je u kasi bilo, kako je na sjednici lokalnog parlamenta kazao Zoran Šoškić, v.d. sekretara Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, svega 3,7 miliona. Glavni krivac za tu, kako je nazvao, “ekonomsku katastrofu koja se graniči sa ludilom”, jer se zna da u prva tri mjeseca nema punjenja budžeta, Šoškić navodi izbore koji su u gradu pod Trebjesom održani 14. marta.

Milutin Simović, koji je bio predsjednik Opštine od 20. novembra prošle godine, kada je naslijedio Veselina Grbovića, kome je mandat prestao po sili zakona zbog sticanja prava za odlazak u penziju, istog dana kada se razdužio sa funkcijom izvršio je, prema riječima Šoškića, plaćanja u iznosu od skoro 530 hiljada eura.

Kako je istakao, prethodnoj vlasti se žurilo da prije, ali i nakon izbora, asfaltira ulice u gradskim i prigradskim naseljima, ali isto tako i da plaćanja izvrši prije nego što nova vlast preuzme funkcije.

”Na osnovu raspisanog tendera 9. aprila 2021. godine sklopljen je ugovor za investiciono održavanje objekata niskogradnje na teritoriji opštine Nikšić u vrijednosti od 1,178 miliona eura sa rokom završetka radova godinu dana od dana potpisivanja ugovora, odnosno do isteka ugovorene vrijednosti. Svega šest dana od dana potpisivanja ugovora pristigla je prva privremena situacija za izvedene radove u vrijednosti od 126 hiljada eura, koja je plaćena 16. aprila u iznosu od 114 hiljada eura (po ugovoru umanjeno za deset odsto)”, kazao je Šoškić.

I druga privremena situacija je ispostavljena, kako je kazao, ekspresno - deset dana od ispostavljanja prve, odnosno 26. aprila u iznosu od 295 hiljada eura (plaćeno 265 hiljada).

”Treća privremena situacija u iznosu od 531.000 eura ispostavljena je 10. maja i plaćena je istog dana, iako u ugovoru stoji da će se isplata završiti u roku od 30 dana od dana ovjere privremene situacije. Isplaćeno je 478 hiljada eura, što znači da je ispostavljena i plaćena istog dana kada je na funkciju stupio novi predsjednik Opštine Marko Kovačević”, kazao je Šoškić.

Kako je objasnio, pored pomenutih 478 hiljada eura, isplaćeno je još 50 hiljada na ime investicionog održavanja objekata visokogradnje.

”Simović 14. aprila potpisuje ugovor o izvođenju radova na investicionom održavavanju objekata visokogradnje u iznosu od 162.000 eura. Prva privremena situacija u iznosu od 70 hiljada eura ispostavljena je 10. maja i plaća se istog dana u iznosu od 50 hiljada. Simović je 10. maja u 7.53 časova podnio pisanu ostavku na mjesto predsjednika, a nakon toga je svojim potpisom ‘olakšao’ bužet, odnosno izvršio plaćanja u iznosu od 530 hiljada eura, izmirujući na ovakav način stvorene obaveze. Ta transakcija je mogla da se izvrši tek oko 8,30, ukoliko je plaćena preko platnog prometa, ili ako je u pitanju druga banka, preko kliringa, kao što je u ovom slučaju, tek poslije 11 sati”.

Šoškić je kazao da asfaltiranja nijesu bila predviđena budžetom, da su odrađena bez prethodno pripremljene tehničke dokumentacije, kao i da se zarad investicija ne smije ugroziti tekuća likvidnost, jer bi se na taj način ugrozio i grad.

“Nije mi drago što su tekuća investiciona održavanja rađena u zimskom periodu, asfaltirale su se ulice bez ikakve tehničke dokumentacije, od kuće do kuće, po pripadnosti političke partije, što je tragikomedija. Mogu slobodno kazati da su posljedice ovoga ravne onoj eksploziji na Viru, kada je Opština 6,2 miliona eura morala da plati povodom toga i nije se mogla oporaviti. Zbog toga nijesu mogli da funkcionišu organi lokalne uprave, ni javna preduzeća, nego nam je grad bio kakav je bio”, zaključio je Šoškić.

Plaćanje prije roka, bez zadržavanja iznosa od 10 odsto

Šoškić je kazao da je Veselin Grbović 10. septembra prošle godine sklopio ugovor za investiciono održavanje objekata niskogradnje vrijednosti 749 hiljade eura i da, iako u ugovoru u čl. 4 stoji da će isplata biti 30 dana od dana ovjere privremenih situacija, odnosno okončanja situacija od strane stručnog nadzora i naručioca, kao i da će od svake privremene situacije biti zadržan iznos od deset odsto za otklanjanje eventualnih nedostataka u izvođenju radova do okončanja obračuna, isti nije ispoštovan.

”Prva privremena situacija je prispjela 30. novembra u iznosu od 238 hiljada eura i ista je plaćena 1. decembra, što je suprotno u skladu sa navedenim članom, i bez zadržanog iznosa od deset odsto. Druga privremena situacija je ispostavljena 24. decembra u iznosu od 405 hiljada i ista je plaćena, u suprotnosti sa potpisanim ugovorom, istog dana i bez zadržanog iznosa od deset odsto. Treća privremena situacija je ispostavljena 3. marta ove godine u iznosu od 97 hiljada eura i plaćena je istog dana”.