Budućnost traži brejk u Ljubljani

Momci Aleksandra Džikića gostuju Cedevita Olimpiji (18 h) u 5. kolu Admiralbet ABA lige, centar Vili Rid očekuje da on i njegovi saigrači odigraju čvrsto i da se drže plana

6023 pregleda6 komentar(a)
Vili Rid, Foto: SAVO PRELEVIC

Košarkaši Budućnost Volija imali su dobru evropsku premijeru u Njemačkoj, pobijedili Ulm na startu Evrokupa i napravili lijep uvod za drugi derbi ove sezone u ABA ligi - večeras u 19 sati gostuju Cedevita Olimpiji u petom kolu.

Momci Aleksandra Džikića imaju tri pobjede i poraz u prva četiri kola, izgubili su jedan gostujući derbi (od Crvene zvezde), a sada pokušati da naprave prvi brejk.

- Plan je jednostavan za ovaj meč - da igramo čvrsto, da se držimo dogovora kako da igramo - kazao je centar Budućnosti Vili Rid.

Cedevita Olimpija je i ove sezone sastavila dobar tim - stigao je prošlogodišnji igrač Budućnosti Melvin Edžim, kao i bivši plejmejker Mornara Džejobs Pulen, došao je i Džeki Karmajkl iz Igokee, a uz starosjedioce Jaku Blažiča, Eda Murića... u Ljubljani stanuje tim koji ima jasne plej-of ambicije...

Uprkos tome, Slovenci su već doživjeli dva poraza - očekivani od Crvene zvezde u Beogradu, ali i sasvim neočekivani od FMP-a kod kuće. Iz negativne mini-serije izvukli su se pobjedom nad Gran Kanarijom na strani u Evrokupu.

- Cedevita je promijenila tim, alli znamo se. Imaju Edžima, Pulena... veoma dobre igrače, ali ako se mi fokusiramo na nas i našu igru, možemo da ostvarimo pobjedu.

Rid je prošle sezone činio dobar tandem sa Edžimom, koji je sada adut slovenačkog sastava.

- Oni su srećni što imaju takvog igrača, Mel daje 100 posto svaki put, to je igrač sa kojim je uživanje igrati. Nedostaje nam ovdje, želimo mu sve najbolje...

Američki centar ističe da forma Budućnosti raste.

- Iza nas su dvije najbolje utakmice, ali još rješavamo neke stvari. Možemo samo da budemo bolji. Nikada ne treba biti zadovoljan, uvijek treba tražiti više - kazao je Rid.

Krilni centar Marko Jagodić-Kuridža vjeruje u nastavak serije i na teškom gostovanju.

- Nakon nekoliko dobrih utakmica, očekujem da to možemo da ponovimo i u Ljubljani. Cedevita Olimpija je neugodna, ima dobru ekipu, poražena je u dva meča zaredom u ABA ligi i tražiće reakciju. Ali, uradićemo sve da mi budemo pobjednici.

Poruka i trenera “plavih”, Aleksandra Džikića:

- Domaćini su ekipa sa najvišim ambicijama. Igraju agresivno u tranziciji, i sa puno pik’en’rol igre. Imaju izvanredne strijelce u Kinu, Blažiću i Pulenu. Bitno je da se iskontroliše ritam utakmice i skok u odbrani.

Meč u “Stožicama” počinje u 19 sati.

Golemac: Džikić je jedan od taktički najobučenijih trenera

Jurica Golemac bio je prije dvije godine blizu klupe Budućnosti, a već drugu sezonu predvodi Cedevita Olimpiju,

- Moraćemo da odradimo dobro svih 40 minuta ako želimo pobjedu. Budućnost je jako dobra i visoka ekipa koja igra jaku i fizičku košarku, a igrači imaju iskustvo igranja u Evroligi i Evrokupu. Trener podgoričkog tima jedan je od taktički najobučenijih stratega na ovim prostorima. Definitivno ćemo morati da odigramo koncentrisano, fizički i pametno cijeli meč - kazao je Golemac.

Luka Rupnik očekuje veliku borbu i traži od saigrača da se “bacaju za svaku loptu”.

- Jezgro tima Budućnosti je isto kao i prošle sezone, a tu mislim na Džastina Kobsa i Vilija Rida, a pridružio im se i iskusni Di-Džej Sili, koji je veoma dobar igrač. Znamo igru ​​njihovog trenera Džikića, tražiće naše mane. Vjerujem da ćemo dobro odgovoriti na njihovu igru, a prije svega važno je da bacamo za svaku loptu, te da na domaćem parketu damo sve od sebe da upišemo pobjedu - kazao je Rupnik.