"Bjeković naglasio odgovornost političara u javnom diskursu, naročito kod prevencije govora mržnje..."

stitucija je u ovoj godini već primila 822 individulane pritužbe građana, što ukazuje da će vjerovatno biti zadržan trend povećanja broja pritužbi na godišnjem nivou", rekao je Bjeković

4763 pregleda1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Institucija Zaštitnika

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) Siniša Bjeković "naglasio je odgovornost političara u javnom diskursu, naročito kod prevencije govora mržnje, posebno u online prostoru", saopšteno je iz Institucije Zaštitnika.

Iz Institucije Zaštitnika je saopšteno da su ih posjetili predstavnici Odbora za ljudska prava Skupštine Crne Gore – predsjednik Jovan Vučurović, članica Odbora poslanica Jelena Božović, sekretarka Slava Burić i Sonja Jokić iz stručne službe.

U saopštenju se navodi da su osim Bjekovića, o radu institucije govorili i zamjenica za prava djeteta Snežana Mijušković i generakni sekretar Danko Damjanović.

"Institucija Zaštitnika i Odbor za ljudska prava Skupštine Crne Gore intenziviraće saradnju i aktivnosti s ciljem unaprjeđenja dinamike primjene preporuka koje Zaštitnik upućuje državnim organima, kako bi se ubrzalo rješavanje problema građana i unaprijedile brojne oblasti od značaja za svakodnevni život", navodi se u saopštenju.

Bjeković je kako se dodaje u saopštenju "zahvalio na podršci i dosadašnjoj saradnji, navodeći da odnos Odbora prema radu institucije može biti pozitivan primjer mnogima u sistemu javne uprave i državnih organa".

"Institucija je u ovoj godini već primila 822 individulane pritužbe građana, što ukazuje da će vjerovatno biti zadržan trend povećanja broja pritužbi na godišnjem nivou. Imamo inicijative građana u vezi sa socijalnim problemima, a zabilježili smo povećano interesovanje i nakon događaja od 4. i 5. septembra na Cetinju. I sektor aktidiskriminacije bilježi kontinuitet u obraćanju građana, najčešće po osnovu rada i zapošljavanja, u velikoj mjeri zasnovanih na etničkoj, vjerskoj i političkoj pripadnosti", naveo je Bjeković.

U saopštenju piše i da je Bjeković "istakao aktivan angažman institucije na međunarodnom planu, kroz članstvo u brojnim tijelima i mrežama, u okviru kog se gotovo svakodnevno razmjenjuju informacije i pripremaju odgovori na upitnike, što smatra važnim doprinosom pozitivnim ocjenama u izvještajima koji se tiču rada Zaštitnika".

Vučurović je kazao je da izvještaj Evropske komisije, u dijelu koji se odnosi na Ombudsmana, predstavlja najbolju potvrdu da institucija radi dobar posao.

"Radi se o jednoj od najaktivnijih i najznačajnijih institucija u Crnoj Gori, koja ima podršku Odbora za ljudska prava, što smo pokazali i u prethodnom periodu. Ljudska prava su u kontinuitetu ugrožena mnogim ljudima, pa će institucija kao vaša uvijek imati posla", rekao je on.

U saopštenju se dodaje da "Vučurović smatra da odgovor nadležnih državnih organa na preporuke Ombudsmana treba da bude adekvatniji".

"Ombudsman ima takav obim posla i bavi se tako važnim temama na koje država ne smije da ćuti“, rekao je on, navodeći da će Odbor u narednom periodu dodatno raditi na jačanju interesovanja i ostalih poslanika za teme iz spektra ljudskih prava i sloboda.

Mijušković je kazala da je, zahvaljujući sjednicama Odbora na kojima su razmatrani posebni izvještaji Zaštitnika, javnost bila upoznata sa brojnim problemima iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

"Podsjetila je na problem nedostataka dječjih psihijatara, ali i drugih zaposlenih u ovom sistemu, neadekvatnu zdravstenu zaštitu djece sa smetnjama, posebno djece sa autizmom kao i uvijek aktuelnu problematiku dječjeg prosjačenja. Ona je ukazala na još neke od oblasti u kojima se ne ispunjavaju preporuke Zaštitnika, kao što je izvršenje zavodskih mjera prema maloljetnicima u adekvatnim ustanovama, a ne u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Istakla je i neadekvatnu saradnju nadležnih organa po pitanju porodičnog nasilja", piše u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika su saopštili da su "učesnici sastanka saglasni da su upravo loša međusektorska saradnja, prebacivanje odgovornosti i nadlžnosti, doveli do nefunkcionisanja Protokola o zaštiti od nasilja u porodici, kao i da je u ovoj oblasti neophodan bolji sistemski odgovor države".

"Zabrinjavajuće su ocijenili i što se veliki broj ovih delikata svodi na nivo prekršajne, a ne krivične odgovornosti", rekli su iz Institucije Zaštitnika.

U saopštenju se navodi da su "predstavnici institucije istakli i brojne probleme građana manjih opština, posebno na sjeveru države, u prvom planu nezaposlenost, iseljavanje i mali broj djece naročito u seoskim područjima".

Božović je kazala je da su neki od podataka iz prakse rada Institucije uznemirujući i da će Odbor za ljudska prava nastojati proaktivnije da djeluje ka Vladi u cilju rješavanja važnih pitanja koja se tiču najranjivijih kategorija građana.

Burić je saopštila da Odbor preporuke Zaštitnika formuliše u zaključke i da insistiraju na multisektorskom pristupu za rješavanje problema i ispunjavanje preporuka.

Damjanović je predstavio je organizacione i kadrovske kapacitete Institucije i istakao potrebu povećanja budžetskih sredstava za narednu godinu u cilju realizacije svih aktivnosti iz mandata Zaštitnika, uključujući i dodatan radni prostor i nabavku terenskog vozila.

"Dogovoreno je da se češće organizuju zajedničke posjete ustanovama i institucijama kako bi se na taj način dodatno podigla pažnja javnosti o nekim pitanjima i ubrzala reakcija nadležnih", zaključuje se u saopštenju.