Vujošević kuratorka Paviljona CG na Bijenalu u Veneciji

Završila je studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske studije iz savremenih vizuelnih umjetnosti na Institutu AVA u Ljubljani

1724 pregleda0 komentar(a)
Bijenale umjetnosti u Veneciji, Foto: MPNKS

Vizuelna umjetnica i kustoskinja, Natalija Vujošević, biće kuratorka Paviljona Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, odlučilo je juče Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) i Centar savremene umjetnosti Crne Gore (CSUCG).

”Kao kuratorka Paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu umjetnosti Natalija Vujošević će raditi na pripremi i prezentaciji nacionalne postavke u skladu sa organizacionim i umjetničkim kriterijumima ove svjetske manifestacije savremene umjetnosti, koja se održava od 23. aprila do 27. novembra 2022. godine”, saopšteno je juče iz MPNKS.

Crnogorska prezentacija biće organizovana u Palazzo Malipiero u Veneciji, a umjetnici će biti izabrani putem javnog poziva, obrazložili su oni.

Vujoševićfoto: Privatna arhiva

Vujošević je vizuelna umjetnica i kuratorka. Završila je studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske studije iz savremenih vizuelnih umjetnosti na Institutu AVA u Ljubljani.

Osnivačica je i direktorica nevladinog udruženja Institut za savremenu umjetnost (ISU).

Godinama radi sa grupom internacionalno aktivnih umjetnica i teoretičarki na unapređenju dostupnosti umjetničkog obrazovanja i poboljšanju uslova za razvoj savremenih umjetničkih praksi u Crnoj Gori, kao i na njihovoj povezanosti sa internacionalnom scenom.

Bila je angažovana na brojnim međunarodnim projektima i kurator na nizu drugih u zemlji i inostranstvu. U okviru ISU-a je osnovala i nagradu za savremene vizuelne umjetnike “Milčik”, koja je dio internacionalne mreže nagrada “Young Visual Artist Award”, a organizuje se u saradnji sa “Trust For Mutual Understanding” i “Residency Unlimited” iz Njujorka.

Od 2017. Vujošević je i kustoskinja za edukaciju u Narodnom muzeju Crne Gore, gdje je 2018. godine pokrenula Školu umjetničke kritike “Gledaj, misli, piši” za učenike srednjh škola, a koja je dio redovnog programa muzeja.

Njen umjetnički rad predstavljen je internacionalno na prestižnim projektima, a boravila je i na stručnim rezidencijama.