U Moskvi od danas režim neradnih dana radi suzbijanja koronavirusa

Da bi usporio širenje virusa, predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je obustavu rada većine državnih institucija i privatnih kompanija od 30. oktobra do 7. novembra

2807 pregleda2 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com

Moskva je danas ušla u režim neradnih dana radi suzbijanja koronavirusa, u vrijeme rekordnog nivoa i broja novih infekcija i smrtnih ishoda od posljedica zaraze.

Rusija, koja ima ubjedljivo najviše mrtvih od koronavirusa u Evropi, prijavila je 1.159 smrtnih ishoda u prethodna 24 časa, najviše u jednom danu od početka pandemije.

Da bi usporio širenje virusa, predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je obustavu rada većine državnih institucija i privatnih kompanija od 30. oktobra do 7. novembra.

Najteže pogođene regione Putin je podstakao da ranije uvedu režim neradnih dana.

U Moskvi od danas ne rade obdaništa, škole, teretane, objekti za zabavu i većina prodavnica, dok restorani mogu da služe jedino hranu za ponijeti.

Prodavnice hrane, apoteke i neophodne komunalne službe rade.

Ulazak u muzeje, pozorišta, koncertne hale i druge slične objekte ograničen je i dozvoljen jedino vakcinisanima i izliječenima od koronavirusa, što će biti na snazi do 7. novembra. Nevakcinisanim osobama starijim od 60 godina zabranjen je izlazak iz kuće.

Rusija je danas prijavila više od 40.000 novozaraženih u posljednja 24 časa, čime je oboren dosadašnji rekord, takođe ovonedjeljni.

Vlasti za širenje virusa krive slab odziv građana na vakcinaciju. Od 146 miliona Rusa potpuno je vakcinisano svega 49 miliona.