Ukazali na posljedice koje nemogućnost zapošljavanja ostavlja na trans zajednicu

"Korišćenje dokumenata koji nijesu usklađeni sa rodnim identitetom dovodi članove/ice u situcije u kojima doživljavaju diskriminaciju u vidu prvenstveno odbijanja da osoba bude zapošljena, do ismijavanja i pogrdnih šala, te u direktnu opasnost od fizičkog nasilja ili situaciju nasilja“, naveli su iz Spektre

2677 pregleda3 komentar(a)
Foto: PR Centar

Asocijacija Spektra kreirala je informativnu kampanju „Moje je pravo da radim“ čiji je fokus podizanje svijesti među poslodavcima/kama kako bi se doprinijelo poštovanju radničkih prava i rješavanju problema diskriminacije sa kojom se trans zajednica suočava pri zapošljavanju, saopšteno je iz PR centra.

Iz Spektre su kazali da je kampanja kreirana sa tri člana/ce zajednice koji/e su podilijeli/e svoja iskustva diskriminacije na radu, navodeći da su bez obzira na lične kapacitete, potencijale i želje transrodne, rodno varijantne i interpolne osobe često, zbog predrasuda, primorane na rad, uglavnom na crnom tržištu, u ugostiteljstvu, ili prehrambenim i sličnim marketima.

„Mnoge trans osobe koje rade na crnom tržištu usljed Kovid-19 krize izgubile su posao, i ostale bez ikakvih izvora prihoda, suočavajući se s rizikom od beskućništva, gladi i krajnjeg siromaštva. Uprkos postojanju zakonodavnog okvira koji je predviđen da zaštiti prava na dostojanstven rad i jednak pristup prilikama za zapošljavanje svima, bez obzira na rod, rodni identitet, promjenu pola ili interseksualne karakteristike, rodno zasnovana diskriminacija je jedna od glavnih prepreka na putu ka zapošljavanju transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba u Crnoj Gori“, ukazali su iz Spektre.

Iako postoji Zakon o zabrani diskriminacije, kojim se zabranjuje diskriminacija po osnovu rodnog identiteta, seksualne orijentacije i/ili interseksualnih karakteristika, te Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji garantuje poštovanje ljudskih prava i zaštitu od diskriminacije i licima drugačijeg rodnog identiteta u svim oblastima društvenog života, te zabranjuje diskriminaciju prema licu zbog promjene pola, Asocijacija Spektra, kako je saopšteno, ima uvid u iskustva koja govore o kontinuiranom kršenju ovih prava.

„Jedan od glavnih problema sa kojim se zajednica transrodnih i interpolnih osoba suočava pri zapošljavanju jeste da u nedostatku Zakona o rodnom identitetu, koji bi omogućio promjenu ličnih dokumenata zasnovanu na samoodređenju, članovi/ce zajednice često posjeduju lična dokumenta koja nijesu u skladu sa njihovim rodnim identitetom, a često ni ličnim opisom. Korišćenje dokumenata koji nijesu usklađeni sa rodnim identitetom dovodi članove/ice u situcije u kojima doživljavaju diskriminaciju u vidu prvenstveno odbijanja da osoba bude zapošljena, do ismijavanja i pogrdnih šala, te u direktnu opasnost od fizičkog nasilja ili situaciju nasilja“, naveli su iz Spektre.

Uticaj krize Kovid-19 na transrodnu zajednicu u Crnoj Gori znači, kako su kazali, pojačavanje ekonomskih i socijalnih izazova i poteškoća s kojima se ova zajednica svakodnevno suočava.

„UN u Crnoj Gori u svom izvještaju navodi da je 50 odsto LGBTI ispitanika/ca u potpunosti izgubilo svoje prihode ili su im prihodi smanjeni za više od 50 odsto. Više od polovine (56 odsto) njih je pokazalo zabrinutost povodom svoje ekonomske situacije, dok je 25 odsto identifikovalo kao najvažniju potrebu tokom krize hranu, a sklonište 17 odsto“, saopšteno je iz Spektre.

Asocijacija Spektra kreirala je informativnu kampanju za poslodavce/ke koja adresira posljedice koje nemogućnost zapošljavanja ima po zajednicu transrodnih, rodno varijantnih i iterpolnih osoba u Crnoj Gori.

"Informativna kampanja pod nazivom „Moje je pravo da radim“ je dostupna na web stranici Asocijacije Spektra, kao i na spektrinim društvenim mrežama, te je distribuirana Vladi Crne Gore, Parlamentu, kao i institucijama relevantnim u oblasti zapošljavanja", naveli su iz Spektre.