Ko je Kristijan Lindner, čovjek koji želi da vrati Liberale na vlast u Njemačkoj: Često je bio prvi i najmlađi

Sa samo 16 godina Lindner je postao član FDP, samo godinu dana kasnije postaje šef Liberalnih učenika u rodnoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Postao je najmlađi poslanik u istoriji koji je ušao u parlament te savezne pokrajine. Tada je imao 21 godinu. Nadimak mu je "Bambi". Skoro pa usput, Lindner je završio fakultet političkih nauka i postao rezervni oficir ratnog vazduhoplovstva

5686 pregleda0 komentar(a)
Lindner, Foto: Reuters

Šef FDP Kristijan Lindner želi da vrati njemačke liberale na vlast. On hoće da ubrza koalicione pregovore sa Socijaldemokratama (SPD) i Zelenima. I pritom ima jedan uslov.

Pregovori Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Liberala (FDP) oko formiranja nove koalicione vlade su u toku. Vrlo brzo bi trebalo da se formira vlada, kakva u toj konstelaciji na sveznom nivou još nije postojala.

Početkom decembra Bundestag bi trebalo da izabere Olafa Šolca (SPD) za novog njemačkog kancelara. To je ambiciozan tempo – baš po mjeri Kristijana Lindnera. Čovjek koji voli brze automobile (vlasnik je jednog Poršea 911) često je u svojoj karijeri bio prvi – i najmlađi.

Ekspresna karijera

Sa samo 16 godina Lindner je postao član FDP, samo godinu dana kasnije postaje šef Liberalnih učenika u rodnoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Postao je najmlađi poslanik u istoriji koji je ušao u parlament te savezne pokrajine. Tada je imao 21 godinu. Nadimak mu je "Bambi". Skoro pa usput, Lindner je završio fakultet političkih nauka i postao rezervni oficir ratnog vazduhoplovstva.

Poslanik Bundestaga je od 2009. godine. Te godine postao je i generalni sekretar FDP. Sa samo 34 godine Lindner je izabran za šefa Liberalne stranke – nakon što FDP na izborima 2013. nije uspio da pređe izborni prag od pet odsto, odnosno nije ušao u Bundestag.

FDP veteran i jedan od ljudi koji itekako zna da kritikuje Lindnera, Gerhart Baum, o aktuelnom šefu liberala, Kristijanu Lindneru, čiju je karijeru pratio od samog početka, kaže:

"On je jedan od najsposobnijih mlađih političara u Njemačkoj. Posjeduje veliki politički talenat i u stanju je da pronikne u najsloženija pitanja".

Baum ipak dodaje da Lindner ponekad izgubi iz vida "liberalni kompas", a kao primjer navodi "protivljenje prihvatanju izbjeglica 2015. koje je inicirala Merkel."

Zaokret tokom izborne večeri

Dok su mnogi simpatizeri njegovih liberala tokom izborne večeri 26. septembra u centrali FDP (nakon osvojenih 11,5 odsto glasova) sanjali o koaliciji sa Unijom CDU/CSU, uprkos tome što je ona pretrpjela ogromne gubitke i na kraju završila na drugom mjestu (iza SPD), Kristijan Lindner je već uspostavio kontakt sa liderima Zelenih.

FDP i Zeleni su dan nakon izbora počeli da konkretizuju stvari – stranke koje dijele "najveće moguće sadržajne razlike", već su počele da razgovaraju o koalicionim opcijama, potvrdio je Lindner.

Lindner je taj manevar napravio jer zna da FDP ima šansu ponovo da dođe na vlast, ali samo u koaliciji sa Socijaldemokratama i Zelenima. Liberali su već mnogo puta "kovali" koalicije na saveznom nivou, jednom sa SPD, ali uglavnom sa Unijom. I ovoga puta Liberali ponovo žele da budu ti koji će odlučiti o tome ko će biti kancelar.

Iskustvo iz 2017.

Lindner je odmah shvatio da će morati da promijeni ton prema dosadašnjim političkim protivnicima i da odmah mora da promijeni taktiku.

Nakon oštrih napada na SPD i Zelene tokom predizborne kampanje, kada je govorio da ne može ni da zamisli trojnu "semafor-koaliciju", nakon izbora Lindner počinje da govori o "prekretnici za političku kulturu", odnosno o "šansi za modernizaciju" Njemačke.

Da li će Lindner na kraju koalicionih pregovora ponovo da kaže "ne", kao što je uradio 2017. nakon prethodnih saveznih izbora?

Tada se pregovaralo o takozvanoj "Jamajka-koaliciji", o savezu Demohrišćana (CDU/CSU), Liberala (FDP) i Zelenih. I u samom finišu pregovora, Lindner je izašao pred novinare i kazao: "Bolje je ne vladati nego loše vladati." FDP je završio u opoziciji.

Da li sada tako nešto može da se ponovi? "To je praktično isključeno. On (Lindner, prim. red.) je sad osuđen na vlast", kaže za Dojče vele (DW) poliiktolog Frank Deker.

Ljubimac mladih

FDP, kao i Zeleni, je stranka koja je veoma omiljena među mlađim biračima. A to ima veze i sa Lindnerom. Za mnoge mlade on je simbol uspjeha, političar koji ima afinitet za društvene mreže i koji je kul. Lindneru je važan i njegov izgled. Trenira kad god može, na spravi za veslanje, presadio je kosu, uvijek je moderno obučen. Sa novinarkom je bio u braku, a sada je sa jednom drugom, mladom novinarkom u vezi. Rijetko otkriva detalje iz privatnog života.

Jednu stvar Lindner ipak nije uspio u svim ovim godinama otkako je stranački šef – da se adekvatno založi za žene.

U stranačkim odborima, u Bundestagu, pa i što se tiče stranačkog članstva, žene su u FDP znatno slabije zastupljene nego kod Zelenih, u SPD ili Ljevici.

Bivši političar Liberala Gerhart Baum ipak kaže da je Lindner postao "ozbiljniji”, da mnogo više razmišlja i da "sada kritiku prihvata više nego ranije”.

Odnosno da se trudi da otkloni utisak da je FDP postala neka vrsta Lindner-šoua: "Sve više su u prvom planu i drugi muškarci i žene. Time se bori protiv utiska da je FDP postao stranka jednog čovjeka."

Ministar finansija?

Tokom predizborne kampanje Kristijan Lindner je neprestano ponavljao: "Želim da postanem ministar finansija."

Politikolog Frank Deker ovako objašnjava te njegove ambicije: "Ministarstvo finansija je, nakon kancelarskog ureda, najvažniji resor. Osim toga, FDP u tom ministarstvu može najbolje da dokaže svoje kompetencije kada su u pitanju ekonomija i poreska politika".

Liberali su inače kao koalicioni partner CDU/CSU uvijek dobijali ministarstvo spoljnih poslova - skoro trideset godina bez prekida. Od 1969 do 1998. su ministri bili Valter Šel, Hans Ditrih Genšer i Klaus Kinkel i onda još Gvido Vetervele od 2009 do 2013. godine.