Burna rasprava o radu Grad teatra: Sukob bivšeg i sadašnjeg direktora

Odbacivši optužbe da je nenamjenski trošio novac, bivši direktor Radoman je kazao da je cijeli njegov problem što je u Grad teatru "razmišljao svojom glavom"

345 pregleda0 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
06.11.2017. 15:54h

Ni današnja sjednica budvanskog parlamenta nije mogla da protekne bez oštrog sukoba opozicije i vladajuće koalicije, a kamen spoticanja bilo je odbijanja zahtjeva skupštinske službe da tokom razmatranja programa i finansijskog plana za ovu godinu JU “Grad teatar” u skupštinskoj sali bude prisutan i bivši direktor ove javne ustanove Blažo Radoman, koga aktuelna uprava optužuje za malverzacije.

Salu su, u znak protesta, odmah na početku zasijedanja napustili odbornici opozicije - Crnogorske, DPS i SD, jer je šef parlamenta Đorđije Vujović odbio da da pauzu i održi kolegijum, kako bi se raspravljalo o zahtjevu Radomana.

Vujović je pojasnio da je, iako je Radoman njegov prijatelj, zahtjev za prisustvo zasijedanju predat uoči same sjednice, a po Poslovniku je bio dužan da to učini pet dana prije održavanje, zbog čega je odbijeno.

Da Radoman bude na zasijedanju kada se bude raspravljalo o radu javne ustanove, insistirao je Dragan Purko Ivančević iz Crnogorske, navodeći da ne žele da prisustvuju “javnom linču , bilo koga, a da mu se ne dozvoli da on kaže svoju stranu priče”.

“Prisutvovanje sjednici, posebno kada je riječ o našem sugrađaninu, bilo ko da je u pitanju je demokratsko pravo. Crnogorska se zalaže za slobodu govora i svaki građanin o kome se razgovara na sjednici, ima parvo da prisustvuje”, naveo je Ivančević zahtijevajući da se odmah odredi pauzu i održi kolegijum. I odbornik DPS Gojko Ljubanović je podsjetio da je ljudski da se dozvoli svakome da prisustvuje sjednici, ukoliko se o njemu raspravlja, i da, a aktuelna vlast to može učiniti ako ima volju.

Ipak, Vujović nije odobrio taj predlog, pa je sjednica započela, što je uslovilo da opozcija napusti skupštinsku salu.

U tih dva i po sata, koliko su bili „sami“ u skupštinskoj sali, odbornički saziv vladajuće koalicije (Demokrate, DF, SNP, DEMOS, URA, SDP, LP i nezavisni odbornik) uspio je da ekspresno usvoji, sa manjom polemikom, gotovo 35 odluka.

Vujović je nakon toga odredio pauzu, a kolegijum je odlučio da se Radomanu dozvoli prisustvo, nakon čega je oko 14 časova nastavljena sjednica.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković je zapitao kako je moguće raspravljati o planu radu za ovu godinu, a da se nije raspravljalo o prethodnoj godini.

Ističući da je korektno da Radoman objasni optužbe sadašnjeg manedženta JU da je bilo nenamjenskog trošenja novca, Marko Vuković (DPS) je kazao i da objasni sadašnja direktorka Milena Lubarda Marojević, koja je za vrijeme Radomana bila njegova zamjenica - zašto je onda dozvolila to krivično djelo.

Ne želeći da ulazi u finansijske transakcije u JU, Goran Pejović (SNP) podsjetio da je nekada festival Grad teatar bio nešto čime se Budva ponosila.

“Pokušali smo ga potom da dignemo na neki glamurozniji nivo, što nije bilo prijemčivo. Dolaskom Lubarde Marojević, stari sjaj festivala je vraćen i imate punu podršku”, kazao je on. Anđela Ivanović (Crnogorska) kazala je treba da u programu festivala bude više crnogorske kulture i tradicije.

Odbacivši optužbe da je nenamjenski trošio novac, bivši direktor Radoman je kazao da je cijeli njegov problem što je u Grad teatru razmišljao svojom glavom.

“Ministarstvo je potvrdilo da su članovi Savjeta protiv zakona izabrani. U ovogodišnjem program u uvodu se navodi da sam nenamjenski trošio novac i to na osnovu revizije.Volio bih da dovedete revizora, jer nije nezavisan. Kada sam dobio saznanje da se radi revizija, uredno sam zatražio da mi se dozvoli prisustvo da dam odgovore na eventualne pitanja revizora. Nijesu mi dozvolili. Umjesto mene, odgovore su davali članovi Savjeta, što je suprotno odrebama Statuta. Kada sam tražio da mi se dostavi izvještaj, nailazim na ćutanje administracije. Ni na moja tri zahtjeva nijesu mi dali izvještaj revizora. Da sam i najgori na svijetu, trebali su mi dostaviti izvještaj revizora. I dan danas ne znam šta tamo piše”, kazao je Radoman.

U vrlo žustrom, nastupu Radoman je zatražio da na sljedećoj sjednici pozovu i članove Savjeta i da će “imati šta da od njega čuju, te da će im nakon toga biti potreban doktor”.

Navodeći da je zbog takve revizije, koja je utvrdila da je, između ostalog, dao pomoć jednom radniku, podnijeta krivična prijava, Radoman je kazao da je izbjegnuto i da su pomoć dobili više puta i predstavnici sadašnje uprave. Vujović mu je zabranio da kaže imena.

“Dabogda mi to bio najveći jeres što sam pomagao radnicima. Ne samo finanijski, nego sma im pomagao kada su imali porodičnih problema. Kada sam stupio na dužnost u julu 2014, dug je bio 1.8 miliona eura, od čega je 540 hiljada po osnovu poreza i doprinosa zaposlenih. Već 2015. sam vratio dug od 1.1 miliona eura”, kazao je Radoman objašnjavajući finansijsku situaciju .

On je ustvrdio da uz dužno poštovanje ovogodišnji programa rada je pravno nevažeći dokument.

“Ovogodišnji program je loš, jer nije imao ni jednu produkciju i koprodukciju”, kazao je Radoman i dodao će pravno goniti oni koji ga lažno optužuju za malverzacije.

Ivančević je kazao da ustanovu Grad teatar treba ukinuti, a da se segment kulture prije svega dramski, zabavani program, za šta će se ta partija zalagati kada preuzme vlast, ustupe novoj instituciji koja će voditi destinacijski menadžment.

“Nikada do sada nijesmo imali jasan izvještaj koliko je taj milion eura koji se godišnje ulaže u Grad teatar racionalno potrošen, pomogao turističkoj valorizaciji, a ne zadovoljavanju 20 ljudi koji dolaze na festival. Ovogodišnji festival je bio klasična potrošnja tuđe proizvodnje“, istakao je Ivančević.

Direktorka Milena Lubarda Marojević je odbacila navode da je bilo ćutanja administracije i kazala da je revizija izvršena na osnovu dokumentacije .

“Kada sam pitala revizorku da li treba da dajem ja neke odgovore ili bilo ko drugi, oan nam je odgovorila da će ona to učiniti ukoliko bude potrebe. Ja nisam ni sud ni tužilac, ali negativan izvještaj revizije mora biti poredmet nečijeg razmatranja. Izvještaj sam predala Savjetu, a oni su se odredili da se proslijedi Kancelariji za antikorupciju. O mome radu će se takođe razgovarati naredne godine, kada se nađe izvještaj revizora, koji će takođe analizirati poslovanje za 2017. godinu”, kazala je ona.

Kako je dodala, ne želi da ulazi u ličnu polemiku sa Radomanom, te je odbila da komentariše nalaz revizora.

Odbornički saziv vladajuće koalicije, većinom glasova su usvojio je novi Statut JU “Grad teatar”, koji je, kako je pojasnio sekretar za društvene djelatnosti Đorđije Pribilović, usklađen sa izmijenjenim Zakonom o kulturi i osnivačkim aktom ove Javne ustanove, što će omogućiti bolju kontrolu trošenja budžetskog novca. Imenovani su i novi članovi Savjeta RTV Budva, JU Grad teatar, odbora direktora Sportsko rekretarivnog centra - SRC Budva, Mediteranskog sportskog centra - MSC, te usvojeno gotovo 20 odluka o davanju saglasnosti za formiranje urbanističkih parcela, službenost prolaza, gradnju...

Skupština je imenovala i Jovana Gregovića za izvršnog direktora “Parking servisa”, koji je u minulih pola godina bio vršilac dužnosti i finansijski preporodio tu posrnulu opštinsku firmu. Usvojeni su program rada i cjenovnik Akademije znanja, kao i program rada i finansijski plan za 2017. JU Muzeji i galerije Budva, MSC, JU Narodna biblioteka Budve i SRC Budva.

Ivančević: DPS je bio mila majka za sadašnju RTV Budva

Skupština nije usvojila izvještaj o radu RTV za prošlu godinu. Ova odluka bio je novi poligon na kome su se sukobila mišljenja odbornika.

Osuđujući uređivačku politiku lokalne RTV Budva Dragan Ivančević (Crnogorska) je kazao da je "DPS bio mila majka za sadašnju RTV“.

"Smatramo da su u pitanju loša kadrovska rješenja za uređivačku politiku. Sada imamo i da se saopštenja partija skraćuju i to ona koja napadaju gradsku upravu i uređuju onako kako odgovara vlasti“, kazao je Ivančević.

Zamjerajući Ivančeviću kako može upoređivati RTV Budva kada su oni upravljali gradom, Marko Vuković iz DPS je naveo da sadašnja RTV liči na onu RTS iz doba Slobodana Miločevića ili sadašnju sjevernokorejsku televiziju.

"Sada se odmah ujutru javlja šta je radio predsjdnik Opštine. Nema kritike, niti se kome dozvoljava da nešto kaže. Televizija je za vrijeme dok smo mi upravljali gradom bila objektivna“, kazao je Vuković.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković je kazao da trenutno nema na RTV emisije, kao što je to bio slučaj za vrijeme DPS, kada su mogli da se raspravlja o političkoj situaciji i kada su dolazili predstavnici svih partija.

"Toga danas nema. RTV su potrebna reportažna kola, i milion eura godišnje“, kazao je on.

Mijomir Pejović ( Demokratska CG) kazao je da nema govora da se mogu uporediti, jer su nekada urednici bili finansijeri DPS.

Direktor RTV Rade Tabaš je naveo da niko iz vlasti nema uticaja na novinare, ali i naveo da je urednik još u v.d. stanju, te da će biti raspisan konkurs.