Green Home: Vazduh u Herceg Novom i Kotoru loš, Agencija da se oglasi

"Mjerna stanica u Kotoru ne vrši monitoring čestičnih zagađivača (lebdećih čestica), čije je povećano prisustvo prethodno identifikovala mobilna aplikacija. Tako je u Herceg Novom, ambijentalni vazduh u proteklih nekoliko dana tokom većeg dijela dana bio zagađen (eng. unhealthy), a aplikacija preporučivala nošenje maski i izbjegavanje aktivnosti na otvorenom"

3754 pregleda3 komentar(a)
Green Home, Foto: Facebook

Nevladina organizacija (NVO) Green Home saopštila je danas da je kvalitet vazduha u Herceg Novom i Kotoru loš te da pozivaju Agenciju za zaštitu životne sredine da se oglasi povodom toga.

"Tokom proteklih dana primali smo nekoliko telefonskih poziva od građana Herceg Novog i kotorskog naselja Dobrota, koji su nam prijavljivali visoke koncentracije štetnih materija u vazduhu, uglavnom čestičnih (PM) zagađivača, identifikovanih putem mobilne aplikacije AirVisual. Tim povodom, NVO Green Home poziva Agenciju za zaštitu životne sredine da informiše građane o izvoru polutanata i da preporuke za ponašanje u ovakvim okolnostima", ističe se u saopštenju Green Home koje potpisuje Andija Krivokapić, koordinator projekata.

U saopštenju se dodaje da iako dvije najbliže mjerne stanice u Baru i Kotoru, koje pripadaju nacionalnoj mreži za mjerenje kvaliteta vazduha, pokazuju da je indeks kvaliteta vazduha veoma nizak, odnosno da je kvalitet vazduha dobar, stanje na terenu je drugačije.

"Mjerna stanica u Kotoru ne vrši monitoring čestičnih zagađivača (lebdećih čestica), čije je povećano prisustvo prethodno identifikovala mobilna aplikacija. Tako je u Herceg Novom, ambijentalni vazduh u proteklih nekoliko dana tokom većeg dijela dana bio zagađen (eng. unhealthy), a aplikacija preporučivala nošenje maski i izbjegavanje aktivnosti na otvorenom. U Dobroti su zabilježene visoke vrijednosti zagađenja i date identične preporuke", piše u saopštenju Green Home.

Iz te NVO su rekli da Agencija za zaštitu životne sredine kao relevantno tijelo za praćenje kvaliteta vazduha mora transparentno i na vrijeme obavještavati građane o prisutnosti štetnih materija u vazduhu na teritoriji cijele države, uprkos nepokrivenosti mjernim stanicama.

"Početkom grejne sezone, kvalitet vazduha u Crnoj Gori počinje da se pogoršava uslijed brojnih individualnih ložišta koja koriste neefikasne uređaje za grijanje i ekološki neprihvatljiv ogrijevni energent. Sa druge strane termoenergetski kompleksi, kako u državi tako i oni iz regiona, saobraćaj i industrija utiču na loš kvalitet vazduha tokom zimskih mjeseci", zaključuje se u saopštenju.