Vujović: Vlada više nije održiva i treba da okonča mandat

"Premijer bi odmah trebalo da podnese ostavku, jer „igranje“ sa podrškom nekoliko poslanika je potpuno besmisleno, “, kazao je Vujović

8138 pregleda21 komentar(a)
Vujović, Foto: Mediabiro

Vlada premijera Zdravka Krivokapića više nije održiva i treba da okonča svoj mandat, poručio je politički analitičar Zlatko Vujović.

On je rekao da je situacija predsjednika Vlade, koji nema podršku u parlamentu, u zapadnim demokratijama jasna.

"Premijer bi odmah trebalo da podnese ostavku, jer „igranje“ sa podrškom nekoliko poslanika je potpuno besmisleno, “, kazao je Vujović agenciji Mediabiro.

Krivokapić, kako je kazao, treba da vrati mandat parlamentu kako bi se sadašnja vladajuća većina ili neka nova dogovorile oko novog mandatara.

Komentarišući inicijativu Demokratskog fronta (DF) za izbor nove Vlade, Vujović kaže da je legitimno da neko ko čini parlmentarnu većinu ima i pozicije u Vladi.

"Oni su pokušavali da utiču na to da Vlada drugačije izgleda, bili su spremni na određen ustupke i sada su došli do krajnjeg zahtjeva - ili nova Vlada ili novi izbori“, rekao je on.

Vujović ističe da DF zna da je jedini put za to rušenje postojeće Vlade

"Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je rekao nešto što je tačno, a to je - da bi se govorilo o novoj Vladi postojeća treba da završi svoj politički mandat“, rekao je Vujović.

Sada se, kako je dodao, postavlja pitanje da li DF u ovom trenutku ima dovoljno razloga da okonča mandat ovoj Vladi i uđe u proces izbora nove, ako za takav scenario nema podrške zapadnih partnera.

"Sa jedne strane postoji strah od suočavanja sa novim izborima, jer bez obzira na to što svi govorimo da DF nije u Vladi, on jeste i to po dubini“, ističe Vujović.

On je, govoreći o posjeti Krivokapića Srbiji, upitao zašto je pozvan u zvaničnu posjetu baš u trenutku kada je najslabiji od početka svoje političke karijere.

"Ključno pitanje je onda šta je to Krivokapić obećao. Da li je to Temeljni ugovor ili nešto možda sasvim drugo“, kazao je Vujović.

On je rekao da vjeruje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi pozvao Krivokapića u ovom trenutku, a da Krivokapić nije nešto prethodno obećao

"Bojim se samo da to ne bude previše visoka cijena za građane Crne Gore“, zaključio je Vujović.