Građani crnogorskim i evropskim poslanicima daju svoje preporuke za borbu protiv korupcije

Skupština građana predstavlja inovativni instrument za učešće građana u proces odlučivanja i kreiranja politika. Preporuke u Skupštini Crne Gore građani saopštavaju u četvrtak

4877 pregleda3 komentar(a)
Bečić i Bilčik, Foto: Skupstina.me

Skupština Crne Gore će sa Evropskim parlamentom, prvi put, organizovati Skupštinu građana - inovativan eksperiment u sprovođenju demokratije, što će ujedno biti i prvi put u istoriji Evropske unije da parlament zemlje koja jos uvijek nije članica, testira ovakav model za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika, koji je do sada isključivo primjenjivan u zemljama članicama.

Skupština će u saradnji sa Evropskim parlamentom, Skupštinu građana organizovati 4. novembra, sa početkom u 11 časova, a zasijedanje će, otvoriti predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i, u ime Evropskog parlamenta, Vladimir Bilčik.

Tema zasijedanja je korupcija u zdravstvu i javnom sektoru, a stavove i preporuke javnosti o ovom pitanju saopštiće predstavnici grupe građana koji su do preporuka došli posebnom metodologijom kroz prethodno sproveden panel građana.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, Skupština građana predstavlja inovativni instrument za učešće građana u proces odlučivanja i kreiranja politika, a Crna Gora je prva država van Evropske unije koja će na ovaj način neposredno uključiti građane u svoj rad.

Događaj će okupiti poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore, poslanike Evropskog parlamenta, predstavnike građana, nevladine organizacije koje učestvuju u projektu i inostrane stručnjake iz oblasti deliberativne demokratije.

Skupština Crne Gore je prvi parlament u kojem je realizacija ovakvog inovativnog projekta podržana od strane institucija Evropske unije.

"Ovaj vid direktnog građanskog učešća u rad parlamenta značajno doprinosi otvorenosti institucije, što je u skladu sa prioritetima 27. saziva Skupštine u pogledu transparenstvosti i javnosti rada. Projekat se organizuje kao dvosegmentni događaj. Prvi dio podrazumijeva višednevni rad grupe od 50 građana, koji su izabrani metodom slučajnog uzorka preko nevladinih organizacija uključenih u projekat. Metodologiju rada panela građana je osmislio Evropski parlament uz pomoć stručnjaka iz oblasti deliberativne demokratije. Drugi segment je zasijedanje 4. novembra, kada se poslanice i poslanici Skupštine Crne Gore i grupa poslanika Evropskog parlamenta sastaju sa predstavnicima panela građana i zajedno razgovaraju o njihovim preporukama povodom korupcije u zdravstvu i javnom sektoru", navodi se u saopštenju.

Događaj će zainteresovani moći da prate uživo na Parlamenatrnom kanalu i putem livestreaming-a.