Premijer Libana ponovo pozvao ministra informisanja da podnese ostavku

Kordahi je odbio da podnese ostavku insistirajući da jemenski Huti imaju pravo da se brane i rekavši da nije htio nikoga da uvrijedi tom izjavom datom još u avgustu prije nego što je postao ministar.

2791 pregleda0 komentar(a)
Nadžib Mikati, Foto: Reuters

Premijer Libana Nadžib Mikati danas je ponovo pozvao ministra informisanja Žorža Kordahija da podnese ostavku zbog diplomatskog spora bez presedana sa Saudijskom Arabijom, rekavši da je ostavka prioritet.

Spor prijeti da destabilizuje novu vladu premijera Mikatija dva mjesaca pošto je položila zakletvu i da pogorša ekonomsku krizu u zemlji.

Mikati je ocijenio da bi ostavka ministra informisanja pomogla da riješi krizu u odnosima sa kraljevinom i zemljama saveznicama u Zalivu.

Kordahi je u TV programu emitovanom prošle nedjelje opisao rat u Jemenu kao agresiju Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, označivši ga apsurdnim i rekao da mora prestati jer se on protivi ratovima između Arapa.

Premijer Libana je danas takođe kritikovao svoje partnere u vladi, ekstremistički Hezbolah i njegove saveznike koji su se usprotivili pozivima na ostavku ministra Kordahija.

U Jemenu se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori protiv pobunjenika Huta koji imaju podršku Irana.

Libanski zvaničnici su rekli da izjava Kordahija ne odražava zvanične poglede vlade, a Rijad je povukao svog ambasadora u Bejrutu i tražio da libanski izaslanik ode iz kraljevine.

Uz to je zabranio uvoz iz Libana, podrivajući spoljnu trgovinu te zemlje i lišavajući je miliona dolara u vrijeme kada je suočena s ekonomskom krizom.

Liban je u međuvremenu zatražio da Francuska i SAD posreduju u sporu sa Saudijskom Arabijom.

Mikatijeva poruka je, kako se čini, uperena najviše protiv njegovih partnera u vladi iz proiranskog Hezbolaha.

Neki ministri povezani s Hezbolahom zaprijetili su da će podnijeti ostavku ako Kordahi ode. Kordahija je za mistra imenovala stranka savezica Hezbolaha.

Članovi Hezbolaha su saudijsku kampanju označili iznuđivanjem.

Spor je test za novu Vladu Libana obrazovanu poslije više od godinu dana zastoja jer libanski političari nisu mogli da se slože o njenom sastavu.

Kordahi je odbio da podnese ostavku insistirajući da jemenski Huti imaju pravo da se brane i rekavši da nije htio nikoga da uvrijedi tom izjavom datom još u avgustu prije nego što je postao ministar.

Arapske zemlje Zaliva su se pridružile Saudijskoj Arabiji i povukle svoje diplomate iz Libana, čime je diplomatski spor još više produbljen.

Vlada Libana se nije sastajala već nedjeljama, uglavnom zbog odvojene krize izazvane protestom Hezbolaha protiv istrage razorne eksplozije u bejrutskoj luci koja se dogodila prošle godine.

Hezbolah kritikuje istražnog sudiju, traži njegovu smjenu i tvrdi da je istraga politizovana, a Mikati je danas ponovio da vlada ne bi trebalo da se miješa u pravosuđe.