Još jedna žena na visokoj funkciji u Vatikanu

Papa imenovao italijansku časnu sestru za generalnu sekretarku Guvernatorata

6448 pregleda1 komentar(a)
Papa je posljednjih godina imenovao nekoliko žena na visoke funkcije u Vatikanu, Foto: Rojters

Papa Franjo juče je imenovao ženu na drugu najuticajniju poziciju u upravi Vatikana, čime je ona postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

Imenovanje Rafaele Patrini, 52-godišnje italijanske časne sestre je posljednje i nizu u kojem je 84-godišnji papa imenovao žene na neke od rukovodećih pozicija, prenio je Rojters.

Nova pozicija Petrinijeve kao generalne sekretarke Guvernatorata države grada Vatikana u ravni je sa zamjenikom guvernera neke države ili zamjenikom gradonačelnika.

Guvernatorat, koji se nalazi u velikoj palati u Vatikanu, nadgleda rad preko 2000 zaposlenih.

Imenovanje Petrinijeve, koja je diplomirala na prestižnom italijanskom univerzitetu za biznis LUISS, označava novi pokušaj pape da održi obećanje od prije par godina da će unaprijediti rodnu ravnotežu, ali za koje grupe za zaštitu prava žena kažu da se sporo realizuje.

Guvernatorat nadgleda dnevne aktivnosti u Vatikanu, uključujući službe poput policije, vatrogasaca, zdravstva, muzeja, održavanja i kancelarijskog osoblja.

Nekoliko žena već je na visokim funkcijama u Vatikanu, ali one se bave vjerskim i socijalnim temama i imaju mnogo manje podređenih, ističe britanska agencija.

U Avgustu, papa je imenovao italijansku časnu sestru Alesandru Smerili na poziciju vršiteljke dužnosti sekretara Vatikanove kancelarije za razvoj.

U februaru imenovao je Natali Bekart, francusku pripadnicu Ksavijer misionarskih sestara, na dužnost zamjenice sekretara Sinoda biskupa, koji priprema velike sastanke svjetskih biskupa koji se održavaju svakih par godina.

Takođe u februaru, on je imanovao italijansku sutkinju Katju Samarija za prvu ženu promotera pravde u vatikanskom Apelacionom sudu.

Takođe je imenovao šest žena na visoke dužnosti u savjetu koji nadzire finansije Vatikana i na funkcije zamjenice šefa diplomatije, direktorke vatikanskih muzeja i zamjenice šefa vatinske službe za odnose sa medijima.

Franjo tvrdi da on ne vidi razlog zašto žene ne bi mogla biti imenovane na visoke pozicije osim onih koje su iz razloga doktrine otvorene samo za zaređene sveštenike.