Šojgu: Kada ratni brod neregionalne sile uđe u Crno more i nosi precizno oružje, ne ide u turističku turu

Trenutno u Crnom moru djeluju dva američka ratna broda, komandni brod Maunt Vitni i razarač Portrer naoružan krstarećim raketama, a pomno ih prate snage ruske Crnomorske flote

9719 pregleda9 komentar(a)
Šojgu, Foto: Shutterstock

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je danas da američki i NATO ratni brodovi koji ulaze u Crno more testiraju jačinu ruske obale Crnog mora i zaštite južne granice.

"Ruska vojska prati te brodove u Crnom moru i na smije da dozvoli provokacije sa njihove strane", rekao je Šojgu za televiziju "Rusija 1", prenosi TASS.

"Znate, kada vidimo da ratni brod neregionalne sile uđe u Crno more i nosi precizno oružje dugog dometa, naravno da shvatamo da ne ide u turističku turu, pratimo ga i znamo da su u svakom trenutku moguće neke provokacije, kao što je to nedavno bio slučaj sa britanskim razaračem. Naravno da moramo da spriječimo takve stvari", rekao je Šojgu.

On je naglasio da SAD "nisu same u takvim testovima snage i takvim pristupima".

"Koliko sam razumio, oni planiraju vojne vježbe sa našim susjedima, sa gruzijskom i ukrajinskom mornaricom. Ali mi takođe održavamo vježbe i nastavićemo to da radimo", rekao je ruski ministar.

Trenutno u Crnom moru djeluju dva američka ratna broda, komandni brod Maunt Vitni i razarač Portrer naoružan krstarećim raketama, a pomno ih prate snage ruske Crnomorske flote.

Američka Šesta flota ranije je saopštila da su ratni brodovi raspoređeni u Crno more za zajedničke operacije sa saveznicima i partnerima iz NATO u regionu.