Predsjednik Sobranja za četvrtak zakazao sjednicu o povjerenju vladi

Među potpisnicima incijative je i poslanik Alternative Skeder Redžepi koji je, kako su prenijeli lokalni mediji, najavio da će povući potpis jer "ne želi da bude na istom spisku sa antialbanskom Levicom"

6263 pregleda1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi danas je zakazao za četvrtak u 11.00 sjednicu za izjašnjavanje o povjerenju vladi Zorana Zaeva.

Džaferi je sjednicu zakazao nakon što je inicijativu za glasanje o povjerenju vladi SDSM i DUI podnijela nova parlamnetarna većina od 61 poslanika u kojoj su makedonske opozicione VMRO DPMNE i Ljevica, albanske Alijansa za Albance i Alternativa, kao i vladajuća Besa.

Među potpisnicima incijative je i poslanik Alternative Skeder Redžepi koji je, kako su prenijeli lokalni mediji, najavio da će povući potpis jer "ne želi da bude na istom spisku sa antialbanskom Ljevicom".

Podnošenje incijative za glasanje o povjerenju vladi Zorana Zaeva objavio je danas potpredsjednik i poslanik VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski, a juče najavio lider te najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Mickoski je tada rekao da će nova parlamentarna većina, dogovorena u petak uveče, podnijeti interpelaciju ako u ponedeljak do 14.40 premijer Zoran Zaev "ne ispuni obećanje i podnese ostavku".

Na nedavnim lokalnim izborima stranka Mickoskog je pobedila SDSM Zorana Zaeva, koji je zbog toga u nedjelju 31. oktobra podnio ostavku na funkciju predsjednika vlade, ali je nije dostavio parlamentu.

Zaev je tada rekao da "preuzima dgovornost za poraz na lokalnim izborima i da podnosi ostavku", ali da "ostaje na stavu da ne treba da se organizuju prijevremeni parlamentarni izbori" i da vlada SDSM i DUI treba da dovrši pun mandat.

Posljednji parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji su održani u ljeto prošle godine, nakon kojih je SDSM, zajedno sa albanskom DUI, formirala drugu po redu zajedničku vladu.