Neophodna politička volja i odgovornost za izborne reforme

Bulajić podsjetio na veliki značaj podrške koja je Skupštini Crne Gore pružena od OEBS/ODIHR-a

2513 pregleda1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Crnoj Gori su neophodni politička volja, odgovornost i odlučnost za konkretne izborne reforme koje će obezbijediti fer i demokratski izborni proces već na prvim narednim izborima.

To je saopšteno nakon sastanka članova Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu sa predstavnicima OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predsjednik Odbora Strahinja Bulajić podsjetio je na veliki značaj podrške, koja je Skupštini Crne Gore pružena od OEBS/ODIHR-a, odnosno njihovih eksperata, u radu tog skupštinskog tijela i njegovih radnih grupa u prethodnom sazivu.

"Na sastanku je bilo riječi o radu Odbora i njegovih radnih grupa u ovom sazivu, doprinosu civilnog društva, Državnoj izbornoj komisiji, kao i o potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika", kaže se u saopštenju.

Istaknuto je da ODIHR u Skupštini Crne Gore ima pouzdanog partnera, koji će dati puni doprinos u svim nastojanjima usmjerenim ka ostvarenju zajedničkog cilja.

"Naglašeno je da podrška radu Odbora od eksperata ODIHR-a neće izostati ni u budućem periodu", navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je potrebno pokazati političku volju, odgovornost i odlučnost za konkretnim izbornim reformama koje će Crnoj Gori obezbijediti fer i demokratski izborni proces već na prvim narednim izborima.

Sjednici su prisustvovali koordinator projekta Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu, Raul Muresan, izborni analitičar Goran Petrov i nacionalni savjetnik u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, Darko Brajović.

Sjednicu su, pored Bulajića, prisustvovali članovi Odbora Predrag Bulatović, Daliborka Pejović, Draginja Vuksanović-Stanković i Genci Nimanbegu.