Šilerova nagrada piscu Saši Stanišiću

Rođen u Jugoslaviji uoči ratova devedesetih godina prošlog vijeka, Stanišić "inventivno i virtuozno" piše o ratu, svevlašću, revoluciji i borbi za slobodu na "inventivan i virtuozan način," saopštila je gradska uprava Marbaha pri proglašavanju dobitnika nagrade

2954 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nemački pisac jugoslovenskog porijekla Saša Stanišić laureat je Šilerove nagrade, koju grad Marbah svake druge godine dodjeljuje na rođendan njemačkog pjesnika Fridriha Šilera (Friedrich Schiller).

Rođen u Jugoslaviji uoči ratova devedesetih godina prošlog vijeka, Stanišić "inventivno i virtuozno" piše o ratu, svevlašću, revoluciji i borbi za slobodu na "inventivan i virtuozan način," saopštila je gradska uprava Marbaha pri proglašavanju dobitnika nagrade, koja uključuje 10.000 eura, prenosi agencija dpa.

Šiler se bavio sličnim pitanjima.

Stanišić je imao 14 godina kada je sa roditeljima pobjegao iz Bosne i Hercegovine u Hajdelberg. Danas 43-trogodišnjak živi u Hamburgu. Tema njegovog debitantskog romana "Kako vojnik popravlja gramofon" iz 2006. bili su rat i bjekstvo, a 2019. je već osvojio Njemačku književnu nagradu za autobiografsko djelo "Porijeklo."

Šilerovu nagradu 2019. osvojila je Kristijane Nislajn-Volhard (Christiane Nüsslein-Volhard), koja je ujedno i dobitnica Nobelove nagrade za medicinu.