Podržan amandman SNP-a: Odluka Đukanovića prestaje da važi ako...

Poslanica Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) je, komentarišući amandman, kazala da se to zove anarhija, te da ne može da vjeruje da to neko može da predloži kad to nema uporište.

13107 pregleda13 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za politički sistem, upravu i pravosuđe je podržao amandman SNP-a kojim se omogućava da odluka predsjednika Mila Đukanovića od 12.septembra o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestaje da važi ukoliko on u predviđenom roku tu odluku ne uskladi sa odredbom predloženog Zakona o lokalnoj samoupravi koja predviđa da se prvi naredni izbori za te tri SO održe uporedo sa ostalim lokalnim izborima 2022.godine.

“Narednog dana od dana prestanka važenja Odluke Predsjednika Cme Gore…, Opštinske izborne komisije Mojkovac, Petnjica i Cetinje, u okviru svojih nadležnosti, postupajući po službenoj dužnosti, dužne su donijeti Odluku o prestanku važenja svih izbomih radnji izvršenih u postupku sprovođenja izbora za odbornike u SO Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prijestonice Cetinje, raspisanih za 05. decembar 2021. godine”, piše u amandmanu koji je podnio Dragan Ivanović (SNP).

Poslanica Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) je, komentarišući amandman, kazala da se to zove anarhija, te da ne može da vjeruje da to neko može da predloži kad to nema uporište.

“Sramota za pravnu struku”, kazala je ona.

Marta Šćepanović (DPS) je pitala da li shvataju da zakonom stavljaju van snage odluku, navodeći da to prvi put čuje:

“Vi ste shvatili da ste vlast i ne prezate ni od čega”, kazala je ona, na šta joj je neko od poslanika dobacio da su “učili od najboljih”.

“Mi ovako nismo vršili vlast, da jesmo, ovako bi radili”, kazala je Šćepanović.

Drugim amandmanom SNP-a traži se da narednog dana od dana donošenja Odluke predsjednika Cme Gore o usklađivanju sa odredbom koja predviđa održavanje izbora u tri opštine za narednu godinu, Opštinske izborne komisije Mojkovac, Petnjica i Cetinje, postupajući po službenoj dužnosti, donesu odluku kojom će odrediti da se prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora, raspisanih za 05. decembar 2021. godine i da sve do tada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora za odbomike u te tri SO ostaju na pravnoj snazi:

“S tim da će novi rokovi za vršenje preostalih izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za odbomike u skupštinama ovih jedinica lokalne samouprave biti određeni nakon utvrđivanja novog datuma održavanja izbora od strane predsjednika Cme Gore..."

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je i tri amandmana poslanika Gencija Nimanbegua, ali iz tehničkih razloga, s obzirom da dva potpisnika predloga zakona nisu prisustvovala odboru, ne može automatski postati sastavni dio teksta predloženog Zakona o lokalnoj samoupravi.

Nimanbegu je amandmanima tražio da se predlogu zakona doda novi član koji omogućava da predsjednik opštine može imati najviše dva savjetnika, da savjetnik pomaže predsjedniku opštine u vršenju njegove funkcije, te da savjetnika predsjednika opštine imenuje i razrješava predsjednik opštine, bez javnog konkursa a dužnost mu prestaje prestankom mandata predsjednika.

Drugim amandmanom je tražio da za glavnog administratora može biti imenovano lice koje ima Vlll nivo kvalifikacije obrazovanja, pravni fakultet i najmanje 10 godina radnog iskustva…

On je tražio da se predvidi da se u nivou 2 razvrstava i zvanje menadžera opštine i savjetnik predsjednika opštine.