Budućnost Evrope: Građani misle da političari nemaju sluha za njihove ideje

"Nije bilo mjesta za raspravu između političara i građana i upravo to me podstaklo da učestvujem na ovoj konferenciji. Kao građanin sam se osjećao napušteno od strane politike"

5866 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Evropski građani žele pozitivan ishod Konferencije o budućnosti Evrope, ali misle da političari u Evropskoj uniji nemaju dovoljno sluha za njihove ideje, saopšteno je na onlajn sjednici drugog panela evropskih građana.

Drugi panel evropskih građana na temu Evropska demokratija - vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost, sastao se drugi put u petak, ovaj put u virtuelnom izdanju.

Građani okupljeni na panelu rekli su da su podijelili svoja iskustva sa prvog susreta u septembru sa prijateljima, porodicom i poznanicima, a neki od njih bili su pozvani i na lokalne medije kako bi govorili o tome.

"Razgovarao sam o ovoj Konferenciji sa poznanicima i oni su bili zainteresovani za ono što mi ovdje želimo da postignemo. Činjenica da građani ne znaju šta se dešava u Evropskoj uniji je ozbiljan problem, a mi smo predani Evropljani koji žele uticati na to da se drugi ljudi ne boje Evrope", rekao je Mark.

Drugi panel jedan je od ukupno četiri na kojima Evropljani raspravljaju o temama kao što su privredni oporavak, zaštita okoline, demokratija, migracije i EU u svijetu, prenosi agencija Hina.

Iduća i posljednja sjednica drugog panela trebala bi se održati u decembru u evropskom institutu u Firenci u slučaju povoljne epidemiološke situacije.

Panel će zatim usaglasiti preporuke za budućnost evropske demokratije i predstaviti ih na narednoj plenarnoj sjednici Konferencije u decembru.

Posljednja plenarna sjednica održana je 22. i 23. oktobra u Strazburu, a dio građana istakao je da ima utisak kako ideje ove Konferencije i njihovi stavovi ne dopiru do političara u Evropskoj uniji.

"Nije bilo mjesta za raspravu između političara i građana i upravo to me podstaklo da učestvujem na ovoj konferenciji. Kao građanin sam se osjećao napušteno od strane politike", izrazio je nezadovoljstvo Španac Horhe.