Ruke su vam stalno hladne? To može da ukaže na ove probleme

Naravno da su vam ruke nekad hladne, ali ako su hladne stalno, to može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

9238 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada je temperatura vazduha niska, normalno je da nam ruke budu hladne. Međutim, ako su nam ruke stalno ledene i nikako ne možemo da ih zagrijemo, problem može da bude loša cirkulacija, ali i druge bolesti.

"Razloga može biti mnogo. Ljekari preporučuju prije svega da se odreknete loših navika, poput pušenja. Počnite da se bavite sportom i poslušajte preporuke ljekara. Redovno pratite nivo krvnog pritiska i holesterola ", savjetuju stručnjaci, a ovo su najčešći zdravstveni problemi na koje mogu ukazati hladne ruke.

Anemija

Ako osjećate malaksalost, umor, glavobolju, a ruke su vam stalno hladne možda imate nedostatak gvožđa u krvi.

Loš rad štitne žlijezde

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a to rezultira hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće.

Dijabetes

Trenjenje u dlanovima i stopalima i hladnoća mogu da budu prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, i zato je praćen ovim pojavama.

Stres

Kada smo pod stresom skače nam adrenalin koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Lupus

Još jedna autoimuna bolest može biti krivac za hladne ruke, a to je sistemski eritemski lupus zbog kojeg dolazi do upala zglobova, tetiva i drugih tkiva i organa.

Promjena boje kože ruku i trnci su znak da treba da obavezno posjetite ljekara.