Komisija za inovacije DPS: Inovativni ekosistem u krizi, Vlada populista ruši sve temelje modernog razvoja

"Tviteraški i praznim pričama, bez vizije i djela uveli su Crnu Goru u krizu"

1518 pregleda4 komentar(a)
Foto: DPS

Komisija za inovacije Demokratske partije (DPS) saopštila je danas da je "inovativni ekosistem u krizi", a da "ova Vlada populista ruši sve temelje modernog razvoja Crne Gore".

"Umjesto planiranih 12 miliona eura u 2021. godini za razvoj inovacionog ekosistema i podrške projektnog zapošljavanja, prvenstveno mladih ljudi, razvoja IT sektora i uvođenja novih tehnologija u sve segmente društva, spali smo na ukupno ulaganje od stotinak hiljada eura u sitne grantove", ističe se u saopštenju Komisije za inovacije DPS.

Oni su dodali da Akcioni plan Strategije pametne specijalizacije za 2021. godinu ne postoji, kao i da "ne postoji više ni Strategija inovativne djelatnosti - lutanje bez plana i programa".

"Umjesto podrške krupnih naučno-istraživačkih projekata, krupnih inovativnih grantova (100.000 eura po projektu/grantu), umjesto atraktivnih stipendija za doktorante, umjesto podrške Centara izvrsnosti, podizanja institucije Fonda za inovacije, ova godina se tužno završava podjelom sitnih grantova. Tviteraški i praznim pričama, bez vizije i djela uveli su Crnu Goru u krizu. Evropska komisija je u Izvještaju o napretku rekla svoj stav - žuto svijetlo je već upaljeno, ne smijemo dozvoliti da se upali crveno", kazali su iz Komisije za inovacije DPS.