Tvrde da nisu tukli, već gledali da ga ulicom vuku

Počelo suđenje Edinu Dizdareviću i Nerminu Omeroviću zbog napada na novinara Seada Sadikovića

6138 pregleda7 komentar(a)
Sadiković juče ispred suda, Foto: Jadrankla Ćetković

Novinar Sead Sadiković saopštio je juče da iza napada na njega stoji organizovana kriminalna, politička grupa - koja ga je najprije psovala, vrijeđala, a zatim oborila na asfalt i tukla.

To je izjavio u bjelopoljskom Osnovnom sudu, pred kojim njegovi sugrađani Edin Dizdarević (18) i Nermin Omerović (21) odgovaraju zbog krivičnog djela - nasilničko ponašanje.

Prema optužnom predlogu, oni su 20. marta, tokom patriotskog skupa, psovali a potom tukli Sadikovića, kojeg su prethodno oborili na zemlju.

U sudu su juče, međutim, to negirali.

Dizdarević je ispričao da je tog dana bio u koloni “patriotskog skupa” u vozilu kojim je upravljao njegov drug Omerović, da je sjedio na prozoru desnih zadnjih vrata i držao crnogorsku zastavu, kada mu je prišao Sadiković i povukao ga sa zastavom napolje.

”Sadiković me prvo udario kišobranom ili torbicom po predjelu leđa. Potom me uhvatio za leđa i izvukao iz vozila, pri čemu sam povrijedio desno stopalo”, kazao je Dizdarević.

Rekao je da je tek nakon što su tu osobu odvukli od njega, čuo da se radi o novinaru Televizije Vijesti Seadu Sadikoviću, ponavljajući da ga nije udarao, niti da je vidio da ga neko udara.

”Vidio sam da je potom Sadiković pao, zato što su ga vukli nekolicina momaka, koji su ga prethodno odvajali od mene”, pojasnio je Dizdarević.

Tvrdi da je Sadiković zamahivao pesnicama da ga udari i nakon što je sjeo u vozilo, pri čemu ga je zakačio u predjelu glave.

Omerović, koji je te večeri upravljao vozilom “audi A8”, ispričao je da je vidio kada je novinar potrčao za njima.

”U desnom retrovizoru vidim Seada da pritrčava i kišobranom udara mog druga Dizdarevića, ali nisam vidio da li ga on izvlači iz auta ili moj drug pada. Izašavši iz auta vidio sam gužvu i 5-6 lica oko Seja, ali im nisam prilazio”, kazao je Omerović, dodajući da Sadikovića niko nije psovao.

Sadiković je kazao da iza svega stoji organizovana kriminalna politička grupa.

Ispričao je da je u počeku, kada je prema njemu na pješačkom prelazu vozilom trznuo mladić, mislio da se radi o šali, sve dok nisu počele najstrašnije psovke i pljuvanje.

”Lice sa zadnjeg sjedišta mi je uputilo riječi: ‘P…. jedna’, ‘j…. ti majku u p….’, i ‘j…. te u usta’. Pitao sam u nevjerici: ‘Kome to mamlazi’, nakon čega su ponovili psovku. Vozilo je ubrzalo a i ja za njima i to stranom pored parka, kod Opštine. Kad sam ih sustigao pokušao sam torbicom da udarim to lice što me psovalo, ali mislim da nisam uspio. Tada sam zgrabio zastavu. Pored dva lica koja vidim, prilaze mi tri do četiri druga lica, i tada prilazi sugrađanin Predrag Vukojević da me odbrani i da smiri situaciju. Međutim, oni i preko Vukojevića, počinju da me udaraju, nakon što sam pao na leđa. Zadobijam udarce po glavi i tijelu, od kojih je bio jedan žestoki udarac nogom”, ispričao je Sadiković.

Rekao je da je odlučio da ne bježi, jer je shvatio da bi u tom slučaju nastradao Vukojević.

Vukojević je svjedočeći ispričao da je vidio kada je iz dva automobila izašlo četiri do šest momaka, koji su krenuli prema Seadu, objašnjavajući da je pokušao da spriječi incident i odbrani novinara, preko kojeg je pao nakon što su ga gurali s leđa.

Optuženi, kao i njihovi tadašnji saputnici Stefan Bojović i Merien Đukić tvrde da su vidjeli sve oko oduzimanja zastave, ali se nisu baš najbolje sjetili detalja oko psovanja, odnosno udaranja Sadikovića...

Đukićeva je ispričala da je “mirna patriotska kolona kod Opštine naišla na incident”. Pojasnila je da je u retrovizoru vidjela kada je Dizdareviću prišao čovjek i psujući ga, oteo mu zastavu.

”Iza našeg vozila sam primijetila grupu mladića iz kolone koji su pritrčali i udarali Seada, u šta sam sigurna”, kazala je ona.

ODAKLE ZASTAVA

Bojović - službenik Vojske, tvdi da je vidio kada je Sadiković potrčao za vozilom i “čupao se oko zastave za Dizdarevićem”, kao i njihov kontakt, ali ne i ključni momenat napada na novinara.

Van auta je, pojašnjava, bio dvije sekunde, zbog čega nije vidio šta se dešava, osim što je “primijetio gužvu i čuo psovke i vrisku”.

U slobodnom kazivanju, rekao je da je u kolonu krenuo na poziv druga Omerovića i da je ponio zastavu od kuće. Potom je, na insistiranje oštećenog da odgovori odakle mu zastava, kazao da ju je zatekao u automobilu a da ju je kasnije odnio kući jer je njegova.

Svjedok Smajo Čikić, rođak Sadikovićeve supruge, kazao je da je vidio kada je grupa mladića bacila Seada na zemlju, potom kako ga više mladića udara... Rekao je da je, uprkos tome što ga je Vukojević branio, primijetio žestoki udarac nogom koji je novinar zadobio.

Suđenje se nastavlja 17. decembra.

Odustaće od gonjenja ako kažu istinu

Punomoćnik Sadikovića, advokat Dalibor Kavarić ponudio je odustajanje od krivičnog gonjenja, ukoliko optuženi iskreno predoče ko su neposredni počinioci, prikrivači i pomagači.

”S obzirom na to da se zna da optuženi nisu jedini učesnici nemilog događaja”, rekao je on.

Prema optužnom predlogu, Omerović i Dizdrarević su ugrozili sigurnost i spokojstvo Sadikovića, koga su lako tjelesno povrijedili, upućujući mu psovke.

”Nakon što je Sadiković pojurio za njima i sustigao ih, Omerović je izašao iz vozila a Dizdarević iskočio kroz prozor, pokušavajući da udari Sadikovića preko ramena Vukojevića, koji ga je štitio tijelom. Nakon pada i više udaraca, Sadiković je zadobio laku tjelesnu povredu u vidu nagnječenja glave, desne potkoljenice i lijevog lakta kao i više razderotina”, navodi se u optužnom predlogu.