Bajden nakratko prenosi ovlašćenja na Kamalu Haris zbog kolonoskopije

Kamala Haris će danas kratko vršiti dužnost predsjednika SAD i time ispisati istoriju kao prva žena, prva crnkinja i prva osoba sa južnoazijskim poreklom na toj funkciji

7927 pregleda8 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden danas će nakratko prenijeti ovlašćenja na potpredsjednicu Kamalu Haris pošto će biti podvrgnut "rutinskoj kolonoskopiji", saopštila je Bijela kuća.

Kamala Haris će danas kratko vršiti dužnost predsjednika SAD i time ispisati istoriju kao prva žena, prva crnkinja i prva osoba sa južnoazijskim poreklom na toj funkciji.

Haris će vršiti ovlašćenja predsjednika jer će Bajden tokom kolonoskopije biti pod anestezijom.

Bajden (78) je danas otišao na prvi rutinski fizički pregled otkako je postao predsjednik, a posljednji put je na sistematskom pregledu bio u decembru 2019. godine, kada su ljekari naveli da je "zdrav i energičan" i "sposoban da uspješno obavlja dužnost predsjednika".

On je najstarija osoba na funkciji američkog predsjednika, a javnost je zainteresovana za njegovo zdravlje otkako je 2019. godine objavio da će se kandidovati za Bijelu kuću.

Kratak prenos ovlašćenja na potpredsjednika SAD posljednji put je izvršen 2007. godine, kada je tadašnji šef države Džordž Buš bio podvrgnut istoj proceduri kao Bajden danas. Buš je i 2002. iz istog razloga nakratko prenio ovlašćenja na tadašnjeg potpredsjednika Dika Čejnija.