INFOGRAFIK Krivokapić: Rekordni kapitalni budžet, glas protiv bi bio udar na građanina

Kapitalnim budžetom predviđeno 248 miliona za 302 projekta, odnosno nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta

63166 pregleda183 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
22.11.2021. 21:37h
13:21h

Krivokapić je ocijenio da onaj ko je protiv četiri Vladina planirana programa "ne misli dobro građanima".

"Ubijeđen sam da nema poslanika koji neće dići ruku za ovakav predloženi budžet. To bi bio udar na građanina. Zaboravimo političke razlike, koje će uvijek postojati. Ovo nije priča o politici već o programu. Nadam se da će Crna Gora prepoznati da je jedini pravi put preko programa, a ne politike i prepoznatljivosti rejtinga političara."

13:18h

Na pitanje "Vijesti" da li ima konkretne najave kada bi mogla početi druga faza auto-puta, Krivokapić je rekao da do danas nije gotov idejni projekat od Mateševa do Andrijevica.

"Čim projekat bude gotov, krenućemo u preispitivanje kreditnog aranžmana i očekujemo da će septembar 2022. biti nastavak tog dijela od Mateševa do Andrijevice. Projekat vezan za put Andrijevica - Boljare je u završnoj fazi i ostalo je samo da se od tri varijante zaobilaznice i zabere najoptimalnija. Nadamo se investitoru koji će biti spreman da koncesijom uđe u realizaciju toga projekta, tako da bismo susretno radili Mateševo-Andrijevica i Andrijevica-Boljare", rekao je.

Upitan kada se očekuje početak gradnje Jadransko-jonske magistrale, kazao je da ne može govoriti o detaljima.

"Ubijeđen sam, na osnovu razgovora koje sam imao, da će se naći američki investitor koji bi bio spreman da realizuje taj zahtjevan projekat".

13:10h

Krivokapić je, govoreći i eksploataciji šljunka iz Morače, kazao da su obišli prostor koji je devastiran.

"Vi možda, kada prolazite kroz Krivošije, vidite na nekim lokalitetima po neku rupu. Ovdje imate materijalni dokaz da je taj prostor spušten na nivo od šest, sedam metara, pa se dodatno spušta kašikom u vodi koliko kašika može da uđe. A svi su dobili isključivo i samo ugovor da mogu da utiču na definisanje korita Morače koje je devastirano. Oni su ga zloupotrijebili. Pored vaše obaveze ste ogromnu količinu šljunka iskoristili da dobijete nešto malo, a izgubite mnogo."

Rekao je da svaka tri minuta jedan kamion "sa Bemaks tablicama" ide od šljunka do "mjesta odlaganja, da bi na taj način zavarao trag."

"Preračunajte da taj jedan kamion košta 300 eura, pa će vam biti jasno o kakvoj se zloupotrebi radi. To je najveća zloupotreba prirodnih resursa u Crnoj Gori, mislim da šume još možda tu možemo gledati slično."

Kazao je da se ne radi samo o Morači, već da su sve rijeke u sličnoj situaciji.

Rekao je da je na Vladi raspravljano da se mora doći do zajedničkog odgovora.

"Do sada je bilo pojedinačno, ode inspektor pa se vrati ili ne smije da ode. Imate policiju koja kasni dva sata. Policiju na licu mjesta koja ne vidi da je tovar prošao. Imate drugu inspekciju koja ne smije da se pojavi tamo. Zašto o tome ne pričamo? To su teme koje više zaslužuju pažnju. Zašto se neko od nekoga plaši? Plašite se od lopova, kad je to bilo u Crnoj Gori".

Na pitanje zar nije policija u nadležnosti Vlade, Krivokapić je rekao:

"Pošaljete policiju, prijavite to, ona dva sata namjerno kasni. Zašto, pitajte direktora policije".

Izmjena: 13:31h
13:02h

Na pitanje TV Vijesti šta će biti sa projektima koji su kasnili ove godine, kao što je Bulevar Veljka Vlahovića na Starom aerodromu u Podgorici, Krivokapić je kazao da postoje brojni projekti koji kasne.

"Mi smo imali zatečeno stanje i kad pogledate investitora koji nema kredibilitet da izvede nešto, kako da od njega očekujete da to izvrši u roku koji je dat? Osnov svega su izvođači koji će raditi najkvalitetnije u najkraćem mogućem periodu", dodao je.

Ocijenio je da u Crnoj Gori postoje "naručeni izvođači".

"Samo određene uzdižemo u nebesa, a druge gušimo. Kakva je to priča o konkurenciji", upitao je Krivokapić.

12:59h

Krivokapić je rekao da će gradsku bolnicu u Podgorici graditi u "najkraćem mogućem periodu".

Čeka se najbolji projekat i najbolja lokacija, rekao je predsjednik Vlade.

12:49h

Krivokapić je rekao da ne zna kako bilo ko od političara može reći da su četiri Vladina planirana projekta loša i da ne valjaju.

"Ako nešto valja popraviti, dajte, unaprijedite. Objasnite glasašima zašto je to loše".

Mi hoćemo da radimo, gradimo i stvorimo preduslove da svi građani osjete boljitak, poručio je.

"To ćemo samo moći ako zasučemo rukave i radimo, a ne pričamo. Ja sam ubijeđen da se to može desiti, onda - šta čekamo? Crna Gora nema vremena za čekanje".

12:45h

Krivokapić je, govoreći o odgovoru na energetsku krizu, rekao da je neophodno iskoristiti potencijale.

"Bićemo nezavisni od onoga što je karakteristika ostatka u našem regionu. To podrazumijeva da pod hitno treba graditi HE Komarnica. Vjetroelektrana Gvozd, Brajići, solarna na Briskoj gori, Veljem brdu... Ali, ako nemate stabilan energetski izvor, koji je zasad samo TE Pljevlja, sve ostalo zavisi od prirodnih događaja."

Stabilnost može sigurno da obezbijedi HE Komarnica, ako bi bila reverzibilna elektrana, dodao je.

12:43h

Krivokapić je, govoreći o tri ključna saobraćajna pitanja, rekao da će Vlada za put Mateševo - Boljare naći kredit.

"Za Jadransko-jonsku magistralu najvjerovatnije smo dogovorili način realizacije, a za treći dio od Sarajeva do Tirane postoji velika vjerovatnoća da dobijemo sredstva EBRD i krećemo u realizaciju tog puta".

Izmjena: 13:50h
12:35h

Put Smokovac - Mateševo će biti građevinski završen u roku, kazao je Krivokapić.

"Time se stvaraju šanse da do kontakt tačke vezane za Boljare možemo doći do decembra 2027."

Krivokapić je rekao da je regionalni put od Nikšića do Plužina "najveće zastiđe Crne Gore".

"On bi trebalo da bude brza magistrala koja će obezbijediti najbrži put od Sarajeva preko Foče, do Tirane."

foto: screenshot/youtube
12:32h

Krivokapić je najavio, između ostalog, završetak radova na novom objektu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, za šta su kapitalnim budžetom predviđena tri miliona eura. 

Za završetak gradnje fudbalskog stadiona na Cetinju predviđeno je 2.23 miliona eura.

foto: screenshot/youtube
12:28h

Krivokapić je rekao da su od marta pozivali sve lokalne uprave da dostave projekte.

"Oni nemaju projekte. Ako je neko ovdje u nekoj lošoj situaciji, to nije zbog toga što Vlada nije željela, nego zato što nisu imali ništa spremno, da bismo mi mogli prihvatiti".

12:26h

Krivokapić je kazao da su željeli poručiti da je sjever za njih najznačajniji.

 

Za sjever Crne Gore predviđeno je 113 projekata vrijednih 76,7 miliona eura, za centralni 109 projekata vrijednosti 60.5 miliona, a na jugu su planirana 73 projekta vrijedna 26.7 miliona.

"Razlog je što je južni region razvijeniji nego sjeverni i opredijelili smo se za balans", dodao je premijer.

foto: Printscreen YouTube
Izmjena: 21:33h
12:22h

Za kulturu je kapitalnim budžetom predviđeno 7.77 miliona, za državnu upravu 9.1, za sport gotovo 4.9 miliona, a za ekologiju nešto više od 14 miliona eura.

12:20h

"Mi smo se opredijelili da ključ bude kroz povezivanje, i to kroz saobraćaj", istakao je premijer. 

Prikazao je grafik na kojem je u kapitalnom budžetu skoro 169 miliona predviđeno za saobraćaj, 8.78 miliona za za zdravstvo, nešto više od 16 miliona za obrazovanje. Za socijalu je opredijeljeno 1.15 miliona a za turizam 2.38 miliona eura.

foto: Printscreen YouTube
12:18h

Premijer je rekao da je kapitalnim budžetom predviđeno 248 miliona, odnosno nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta.

 

"To je rekord za Crnu Goru, ako izuzmemo dio koji se odnosi na auto-put. Imamo 302 projekta, od toga je potpuno novo 117 projekata".

Izmjena: 21:32h
12:16h

Krivokapić je rekao da je cilj projekta "Crna Gora odmah!" podići kvalitet života svih građana.

"To radimo kroz pet potciljeva - unapređenje zdravstva, povećanje kvaliteta obrazovanja, jačanje infrastrukture u turizmu, snaženje saobraćajne insfrastrukture i ulaganje u kulturu, sa posebnim naglaskom na kulturno nasljeđe".

Izmjena: 13:49h
12:13h

Krivokapić je rekao da Crna Gora, ranije predstavljenim programom "Evropa sad", kojim je planirano da prosječna zarada do kraja 2025. bude 1.000 eura, "postaje Poljska" u centralnom dijelu Evrope, a stvaraju se preduslovi da ne budu oštećeni ni poslodavci.

12:09h

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je kapitalni budžet na korist svakog građanina Crne Gore, a da su građani tokom 30 godina "hibridnog režima" bili prisiljeni na siromaštvo.

"Ova Vlada ne kalkuliše niti politički, niti bilo kako, već gradi Crnu Goru da bude ona naše mjesto za život".

"Da smo željeli da se ponašamo kao prethodnici, pravili bismo državu za tajkune, ljude koji su politički povezani sa organizovanim kriminalom i zaboravili običnog čovjeka", kazao je premijer.

Da se to ne bi desilo, kako je rekao, opredijelili su se za nešto što  bi trebalo da je pouka za buduće političare.

11:52h
11:50h

Premijer Zdravko Krivokapić predstavlja danas kapitalni budžet i Vladin investicioni program "Crna Gora odmah!"

Prezentacija se održavau Muzičkom centru u Podgorici.