Postaviće nove zvučne semafore

Tamošnja Organizacija slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine podnijela je pritužbu na rad Opštine zbog diskriminacije, odnosno nepristupačnosti javnih saobraćajnica i ugrožavanja bezbjednosti pješaka oštećenog vida u gradu

1138 pregleda0 komentar(a)
Iz Opštine ukazali na potrebu postavljanja taktilnih staza, Foto: Shutterstock

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobardžić preporučila je Opštini Nikšić da preduzme aktivnosti na postavljanju zvučnih semafora u gradu.

Tamošnja Organizacija slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine podnijela je pritužbu na rad Opštine zbog diskriminacije, odnosno nepristupačnosti javnih saobraćajnica i ugrožavanja bezbjednosti pješaka oštećenog vida u gradu.

U pritužbi se navodi da ranije postavljeni zvučni semafori odavno ne rade i ne daju zvučne signale u momentu kada je upaljeno zeleno, odnosno crveno svijetlo na semaforima. Iz Organizacije slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine podsjećaju da je prvi semafor 2006. godine finansirala i postavila upravo njihova organizacija, a da je vrlo brzo nakon toga Opština postavila još nekoliko, ali da danas ni jedan ne radi. Iz Organizacije slijepih su kazali da su se u protekloj deceniji više puta uzaludno obraćali tamošnjim gradskim vlastima po povom pitanju.

”Nepostojanje zvučnih semafora i signalizacije izuzetno demotiviše i obeshrabruje lica oštećenog vida da se samostalno kreću, jer saobraćaj svakog dana postaje intenzivniji, a samim tim i opasniji,” navodi se, između ostalog, u pritužbi.

Iz Opštine su kazali da su svjesni činjenice da najveći problem predstavlja nedostatak taktilnih staza koje pomažu slijepim i slabovidim osobama da bezbjedno pređu ulicu ili da znaju kada nailaze na pješački prelaz, kao i nedostatak zvučnih semafora.

”Zbog starosti postojećih semafora u Nikšiću (15 - 30 god), rješenje ovog problema je u rekonstrukciji Iz grapostojećih laterni i ugradnji zvučnih semafora koji se koriste u Evropskoj uniji, koji pored ostalog, imaju i kontrolu jačine u zavisnosti od ambijentalne buke, kvalitetne zaštite od vlage, prašine, prenapona itd”, navodi se u izjašnjenju gradskih vlasti.

Dodaju da će u narednom periodu nastojati da riješe ovaj problem.

Zamjenica zaštitnika ističe da Ustav Crne Gore, međunarodni ugovori i zakonski okvir nesumnjivo nameću dužnost nadležnih organa da preduzmu sve potrebne mjere radi obezbjeđivanja pristupa objektima i površinama u javnoj upotrebi. Pristupačnost je jedno od osnovnih načela Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.