Karlsen igra za istoriju, Nepomnjašnji za čast ruskog šaha

U prvoj partiji za šahovsku krunu danas od 13,30 sati u Dubaiju Rus ima bijele figure

4850 pregleda0 komentar(a)
Rus je posljednji izborio mjesto na turniru pretendenata i igraće meč za istoriju, Foto: Chess24.com

Da li će Norvežanin Magnus Karlsen ostati 16. vladar "drevne igre" ili će svijet dobiti 17. prvaka, znaće se nakon meča koji počinje danas u Dubaiju a 15. decembra planirana je posljednja partija.

Možda i ranije, u slučaju da jedan od šahista dođe do 7,5 poena.

Igra se u 14, dvije više u odnosu na prethodne tri odbrane titule 30-godišnjeg Norvežanina, koji će za četiri dana napuniti 31.

Toliko ima njegov rival i izazivač iz Rusije Jan Nepomnjašnji. I dok je u dječjem šahu Jan bio neupordivo uspješniji, vodio i sa 4:0, posljednju aprtiju još 2019. godine dobo je Karlsen.

Nekada se očekivalo da će njihovi dueli obilježiti epohu šahovske igre, ali dok je Karlsen dominirao i sa 15 godina se priključio svjetskom vrhu, a sa 18 preuzeo prvo mjesto svjetskog rejtinga koji je titulom krunisao sa 23 godine, dotle je Rus stagnirao.

Imao je Nepomnjašnji perioda velikog blejska, pa je 2019. bio pobjednik gran-pri serije, ekipni prvak svijeta sa Rusijom i prvak najveće šahovske zemlje ali...

Nestabilnost, vrhunska igra samo u momentima inspiracije usporila je njegovu karijeru, ali je ove godine sasvim neočekivano slavio u borbi pretendenata. Sjajno je startovao, doživio neočekivani poraz ali je i neuobičajeno za njega, uspio da se vrati na pobjednički put .

Karlsen je favorit, prototip univerzalnog šahiste koji znao da se uzdigne i vrati sjajnim partijama nakon poraza. Doduše, ima problema prilikom otvaranja, u čemu je Nepomnjašnji nabolji na svijetu.

Karlsen uvijek igra na pobjedu i ne odustaje bez obzira na poziciju, Jan je najveći hazarder i ukloliko uspije da se izbori sa pritiskom, biće to duel za istoriju.

Tim prije, jer su Rusi uložili ogroman novac, a u timu je Segej Karjakin, koji je bio blizu da oduzme krunu Karlsenu u njegovoj drugoj od tri odbrane krune od 2013. godine.

Čak je tim Nepomnjašnjija uložio i novac za superkompjuter u bazi Skolkovo za pripremu svog kandidata.

"Partije će biti sasvim drugačije u odnsou na moje prethdone odbrane. Jan igra neupordivo agresivnije od svih", istakao je Karlsen.

On, iako poslovično stamen i "hladan" ipak neće biti bez velikog pritiska. Ukoliko uspije biće najbolji u istoriji, ispred Kapablanke, Fišera, Kasparova...

A meč dobija šahista koji prvi dođe do 7,5 poena. U prvih dva sata šahisti imaju mogućnost za 40 poteza, u narenih sat 20, dok od 61. poteza imaju 15 minuta ali i po dodatni minut za svaki potez.

Ukoliko nakon 14 patija ne bude pobjednika, igraće se rapid, četiri partije od 25 minuta uz dodatnih 30 sekundi za potez. Ako i tada ne bude pobjednika, dvije ubrzane partije od po pet minuta i tri sekunde dodatne.

U taj-breku Karlsen bi bio veliki favorit jer u rapidu vodi sa četiri pobjede i dva remija, a bez poraza je i u ubrzanom šahu jer je Rusa dobio pet puta uz osam remija.