Vlada utvrdila Zakon o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije

"Bivši zaposleni koji ispunjava uslove predviđene zakonom ima pravo na finansijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12.000 eura. Sredstva će se obezbijediti u budžetu za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 12 miliona eura"

12878 pregleda6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, značaj ovog Zakona je što se njime stvara osnov za finansijsku podršku bivšim radnicima ovog sektora koji su nakon prestanka radnog odnosa usljed stečaja privrednih društava u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država, bili primorani da pođu u prijevremenu penziju, a da pritom nijesu stekli pravo na dobijanje sredstava po osnovu socijalnih programa koje je Vlada sprovodila u periodu prije donošenja ovog zakona.

"Bivši zaposleni koji ispunjava uslove predviđene zakonom ima pravo na finansijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12.000 eura. Za sprovođenje ovog zakona izdvajaju se posebna finansijska sredstava iz Budžeta Crne Gore. Sredstva će se obezbijediti u budžetu za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 12 miliona eura. Predlagač zakona, Ministarstvo ekonomskog razvoja, je utvrdilo da bi se donošenjem i primjenom predmetnog Zakona u značajnoj mjeri bi se ostvarila socijalna pravda prema bivšim zaposlenim iz sektora rudarske i metalne industrije, koji su bili prinuđeni da prekinu radni odnos", navodi se u saopštenju.

Dodjeljivanjem finansijske podrške, kako se dodaje, država bi pokazala razumijevanje, pravičnost i solidarnost, a višedecenijski problemi bili bi umanjeni ili otklonjeni.

"Ovim Zakonom nije ispravljena sva nepravda u Crnoj Gori ali jeste ostvaren prvi korak ka tom cilju. S tim u vezi, MER će nastojati da i u narednom periodu nastavi da se bori za dostojanstvo, prava i socijalnu jednakost svakog bivšeg i sadašnjeg radnika", zaključuje se u saopštenju.