Imitirala Inijestu, uzela Zlatnu loptu

Kapitenka Barselone Aleksija Puteljas driblingom, pasom i stilom igre oduševljava poput svog idola Inijeste

6797 pregleda0 komentar(a)
Aleksija Puteljas je u 2021. godini predvodila “blaugranu” do sva tri trofeja, Foto: BENOIT TESSIER

Barselona je jedina fudbalska ekipa u Evropi sa klupskom titulom Lige šampiona u konkurenciji muškaraca i žena, jedina u kojoj su obje rodne sekcije osvajale triplu krunu u istoj sezoni - Ligu šampiona, prvenstvo Španije i Kup kralja.

Od prije nekoliko dana, “blaugrana” je i prvi klub koji ima osvajača Zlatne lopte u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Aleksija Puteljas je u 2021. godini predvodila “blaugranu” do sva tri trofeja. Kapitenki Barse uručena je i Zlatna lopta.

Nakon pobjede u Ligi šampiona, pošto su u velikom finalu bile bolje od Čelsija (4:0), fudbalerke Barse bile su i favoritkinje za Zlatnu loptu, a ona je pripala dirigentkinji igre Aleksiji Puteljas! Potpuno zasluženo, jer je bila strijelac i asistent u finalu LŠ, a njena statistika, iako igra u veznom redu, zapanjujuća je - 153 gola na 371 utakmici u dresu Barse i 22 gola u 92 nastupa u selekciji Španije.

Počela je profesionalno da igra fudbal 2010. godine u Espanjolu i potom Levanteu, da bi se vratila u klub u kojem je napravila prve korake - Barseloni. Njenu igru karakteriše fantastičan dribling, ali i pregled, pa ljevicom pravovremeno pronalazi saigračice čak i tamo gdje se čini da je to nemoguće, i bez obzira na distancu.

Ona ne krije da u igri kopira stil Andresa Inijeste, koji je i omiljeni fudbaler 27-godišnje zvijezde, koja i igra na poziciji na kojoj je i Inijesta.

”Uzbuđena sam i ovo je za mene poseban momenat. Najprije želim da zahvalim saigračicama, jer je moja nagrada uspjeh kolektiva”, kazala je nakon što joj je Zlatnu loptu uručio Kilijan Mbape.

Potpuno zaslužemo i bez sporenja, za razliku od ovogodišnje dodjele Zlatne lopte Leu Mesiju, koji mnogi osporavaju.

U konkurenciji Aleksije Puteljas bile su još četiri saigračice iz Barse. Prestižno priznanje je, ipak, pripalo kapitenki, a brojke pokazuju zašto - dala je 27 golova i podijelila 19 asistencija u svim takmičenjima u sezoni izbora.

Iako je počela u Barseloni, u klubu je proglašena neperspektivnom i put do kapitenske trake giganta i kluba za koji navija tražila je dobrim igrama preko gradskog rivala Espanjola, potom Levantea.

”Ovaj trofej posvećujem ocu. Ma gdje da je bio - za njega je. Nadam se da je ponosan na kćerku koju je od malena vodio na utakmice na Nou kampu”, zaključila je na kraju Aleksija Puteljas, kojoj je otac preminuo 2012.