Pejmanović u sudu rekao da je pod pritiskom policije okrivio Jasnića

U optužnici se navodi da je Bjelopoljac 28. decembra prošle godine, po dogovoru, u svom firzerskom salonu prodao tabletu “buprenorfina” Ristu Pandurici iz Mojkovca, za 10 eura

6124 pregleda0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Suad Pejmanović ispričao je da je pod pritiskom i prijetnjama službenika Centra bezbjednosti BIjelo Polje u policiji i Višem državnom tužilaštvu rekao da je tabletu “buprenorfin” kupio od komšije Ivana Jasnića (38).

To je kazao juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Jasnić odgovara zbog prodaje tableta “buprenorfina” sugrađaninu Pejmanoviću i Ristu Pandurici iz Mojkovca.

Pejmanović je na saslušanje priveden u pratnji policije jer se nalazi u pritvoru zbog drugog krivičnog djela.

Jasnić se tokom postupka branio da je bio zavisnik i da se posljednjih pet godina liječi “buprenorfinom” i da nikada nikom nije prodavao te tablete.

Pejmanović je ispričao da je iskaz prisilio službenik policije Asmir Šabanović, jer mu je zaprijetio da će mu, ukoliko ne kaže da je tabletu kupio od Jasnića, prikačiti neka druga krivičnih djela.

On je, međutim, ranije u tužilaštvu detaljno opisao kako je tekla primopredaja, i tada je na pitanje tužioca Hasana Lukača rekao da je tačno mu je prodao tabletu za 10 eura...

Na sudu je ispričao da mu je Jasnić komšija, da zna da radi kao frizer, ali da tabletu “buprenorfina” nije kupio kod njega već u Beranama, od jednog nepoznatog lica, jer se liječi od zavisnosti, ostajući pri današnjem iskazu.

Pejmanović je pojasnio da je u Tužilaštvu morao da priča kako mu je naredio Šabanović.

Jasnić je kazao da mu je “cijeli slučaj zagonetan” i da mu nije nije jasno zbog čega ga policija nije uhapsila u decembru, kada je navodno prodao tabletu Pandurici, nego su čekali da ga uhapse preko Pejmanovića: “I to zbog pola miligrama tablete”.

U završnim riječima državni tužilac Hasan Lukač kazao je da je optužnica dokazana, ističući da se radi o osuđivanom licu za istovrsno djelo, za šta je osuđivan na četiri godine zatvora, čime je potvrđeno da specijalna prevencija nije djelovala.

”Izjava Pejmanovića je sračunata na pomaganje komšiji u izbjegavanju krivične odgovornosti, a pravna kvalifikacija djela potvrđena je zabranjenom djelu neovlašćene prodaje, a može se zaključiti da je optuženi postupao sa direktnim umišljajem, jer je znao da uzimanje ovih tableta može da izazove zavisnost”, kazao je Lukač.

Poptuno suprotno tvrdio je Jasnićev advokat Ranko Radović, ističući da je jasno da se radi o slučaju bez ikakavih dokaza.

”Kada je u pitanju iskaz Pandurice, on je obezvrijeđen samim tim što je kazao da je tabletu kupio u nekoj baraci, i da je u Tužilaštvu kazao kakva je boja ulaznih vrata da se danas toga nije mogao sjetiti, osim da se radi o metalnim vratima, zbog čega je njegov iskaz nepouzdan”, kazao je Radović.

Jasnić je u završnim riječima rekao da se ne radi o drogi, već o terapiji.

”Čim ustanem popijem ujutro jednu, drugu uveče. Bez te terapije ne bih mogao da funkcionišem. Zbog čega ne bih tu svoju terapiju dao ili prodao nekom za 5 eura, kad ti je šišanje toliko. Pa to je lijek, to nije droga”, kazao je on.

U optužnici se navodi da je Bjelopoljac 28. decembra prošle godine, po dogovoru, u svom firzerskom salonu prodao tabletu “buprenorfina” Ristu Pandurici iz Mojkovca, za 10 eura.

Policija je istog dana zaustavila Panduricu u mjestu Ribarevine i kod njega pronašla drogu.

Jasnić je, piše, i 9. marta ove godine, tabletu prodao Pejmanoviću...

Presuda će biti izrečena 8. decembra.