Novosti krivotvorile intervju sa Joanikijem, Mitropolija se ogradila

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" je Milorad Vučelić, koji je blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Njemu je početkom oktobra patrijarh Porfirije lično uručio orden Svetog Save, najviše priznanje SPC

32615 pregleda43 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejović

Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je da su "Večernje novosti" krivotvorile dio intervjua koji je tom beogradskom listu dao mitropolit crnogorsko primorski Joanikije.

Iz Mitropolije navode da je u intervjuu izmijenjeno poslednje pitanje koje odgovoru mitropolita Joanikija, kako navode "daje potpuno drugačiji smisao i značenje, od čega se moramo ograditi".

"Molimo čitaoce da obrate pažnju na sadržaj i smisao poslednjeg pitanja, kako je Vladici dostavljeno, zbog toga što se tek u tom kontekstu vidi da se ono odnosi samo na optužbe na račun Crkve koje dolaze iz Crne Gore, a ne iz Srbije, piše na sajtu Mitropolije koja je objavila intervjuu integralno", navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije navode da je na pitanje "miješa li se Crkva u pitanja države? To spočitavaju oni iz bivšeg režima koji su izopšteni iz Pravoslavlja", Joanikije odgovorio:

"Mi se kroz svoju službu brinemo za ljudske duše i za njihovo spasenje, za razvoj duhovnosti i vjerskog obrazovanja i za unapređenje kvaliteta života u cijelom društvu. U svim civilizovanim zemljama sa hrišćanskom većinom poželjno je da Crkva bude aktivni činilac društva. Ona kao baštinik vjekovnog duhovnog iskustva, predanja i znanja uvijek može i treba da pomogne široj društvenoj zajednici u razrešenju suštinskih životnih pitanja koja se tiču smisla života. Uvjeren sam da je takav odnos prema državi, ako hoćete i prema politici, ispravan s tim što nije dobro da se sveštena lica poistovijećuju sa bilo kojom strankom i stranačkim dnevnim politikama. Što se tiče onih koji nas blate i optužuju za sve i svašta pa i da se bavimo stranačkom politikom, meni je žao što su pali iz vjeronauke i što su se svojevoljno i zasluženo, nadam se privremeno, do njihovog pokajanja, našli van okrilja Crkve".

Na sajtu Novosti je objavljeno izmijenjeno pitanje "često se od tzv. građanskih snaga i u Srbiji i u Crnoj Gori čuje da se SPC meša u državna pitanja. Ima li tu istine?".

A i odgovor Joaninikja je skraćen.

"U svim civilizovanim zemljama sa hrišćanskom većinom poželjno je da Crkva bude aktivni činilac društva. Ona kao baštinik vekovnog duhovnog iskustva, predanja i znanja uvek može i treba da pomogne široj društvenoj zajednici u razrešenju suštinskih životnih pitanja koja se tiču smisla života. Što se tiče onih koji nas blate i optužuju za sve i svašta, pa i da se bavimo stranačkom politikom, meni je žao što su pali iz veronauke i što su se svojevoljno i zasluženo, nadam se privremeno, do njihovog pokajanja, našli izvan okrilja Crkve".

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" je Milorad Vučelić, koji je blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Njemu je početkom oktobra patrijarh Porfirije lično uručio orden Svetog Save, najvišim priznanjem Srpske pravoslavne crkve (SPC), a priznanje je, kako je tada objašnjeno zaslužio, između ostalog, "zbog afirmacije hrišćanskih vrijednosti i vrlina".

Vučelić je bio višegodišnji stub režima Slobodana Miloševića - bio je čelnik Radio Televizije Srbije u vrijeme ratne propagande koja je vođena sa njenih kanala širila međunacionalnu mržnju.