Kako vremenske prilike utiču na naše zdravlje

Studija Univerziteta u Sinsinatiju, pokazala je da nevrijeme popraćeno grmljavinom povećava rizik od glavobolje za 31% i rizik od migrene kod hroničnih bolesnika za 28%

121 pregleda0 komentar(a)
bol u ramenu, Foto: Shutterstock
02.11.2017. 15:14h

Svi poznajemo ponekog meteoropatu, osobu koja promjene vremena snažno osjeća. Postoji i čitava grana nauke koja se bavi proučavanjem uticaja vremenskih prilika na ljude, životinje i biljke – biometerologija.

Nauka još nije dala definitivan odgovor zašto vrijeme tako djeluje, ali postoji nekoliko teorija.

Doktor Robert Nevlin Džemison, profesor psihologije bola i anesteziologije sa Univerziteta Harvard, proučavao je učinke vremena na hronične bolesnike.

„Jedna od teorija tiče se promjene atmosferskog pritiska koji kad je visok ne dopušta tkivima širenje. Kako obično prije pogoršanja vremena pritisak padne, tkiva se šire i vrše pritisak na zglobove. Radi se o vrlo malim razlikama, ali neko ko ima problema s artritisom i sličnim stanjima, to može osjetiti“, kaže Džemison.

Druga teorija tiče se živaca koji mogu postati posebno osjetljivi ako osoba pati od upala ili ima povrede ili ožiljke.

„Kad se tkiva uslijed niskog atmosferskog pritiska prošire ili uslijed visokog skupe, vrlo osjetljivi živci to mogu registrovatii što se pak može manifestovati kao bol. Zato ljudi kažu da ih boli na mjestima gdje su npr. slomili nogu ili imali neku drugu vrstu povrede.“

Uz to, vlažno i hladno vrijeme može dodatno pogoršati bol zatezanjem mišića i ligamenata.

Grmljavina

Studija Univerziteta u Sinsinatiju, pokazala je da nevrijeme popraćeno grmljavinom povećava rizik od glavobolje za 31% i rizik od migrene kod hroničnih bolesnika za 28%.

Smog

Naučnici sa Džon Hopkins Univerziteta povezali izloženost smogu s povećanim rizikom od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti. Naime, kad udišete zagađene čestice, one vrše pritisak na pluća koja tada mogu povećati pritisak na srce.

Magla

S druge strane, a razliku od smoga, magla može ček i pogodovati osobama s problemima disajnog sistema. Doktor Rejmond Kasciri, iz bolnice Sveti Jozef u Kaliforniji, kaže da magla čisti sitne zagađene čestice u vazduhu te tako može biti korisna osobama koje pate od respiratornih bolesti, prenosi Moje Vrijeme.

Oluje

Prema istraživanju Univerziteta u Barseloni, oluje donose nagli pad atmosferskog pritiska te mogu kod nekih osoba povećati rizik od depresije ili razdražljivosti.

Hladnoća

Hladnoća posebno smeta osobama s reumatoidnim artritisom koje često imaju bolove u zglobovima tokom hladnog vremena.

“Moji se pacijenti na bol više žale tokom vlažnog i hladnog vremena nego kada je sunčano i toplo”, kaže reumatolog Nejtan Vei, direktor Centra za liječenje artritisa u Frederiku.

“Ono što može pomoći je vježbanje u zatvorenoj teretani ili plivanje u toplom bazenu.“