Novac bio motivacija Bitlsa

Kako su postajali stariji, mudriji i znatno bogatiji okrenuli su se stvaranju umjetnosti

2202 pregleda2 komentar(a)
Pol Makartni, Foto: Shutterstock

Muzičar Pol Makartni otkrio je da iako su Bitlsi bili paradigma mira i ljubavi 1960-ih, novac je ipak u velikoj mjeri bio njihova motivacija.

U nedavnom intervjuu sa generalnim direktorom B&N Džejmsom Dauntom za Ultimate Guitar, Makartni je upitan i o glasinama prema kojima su se Beatles često šalili: “Napisaću sebi novi bazen”.

"Tek kasnije smo otkrili da je ono što radimo umjetnost, a da postoje stvari poput muza", duhovito se prisjeća Makartni.

S obzirom da dolaze iz radničke klase, ovaj rani motivacioni faktor nije toliko iznenađujući.

"Kada smo prvi put izašli iz Liverpula, bila je riječ o novcu… bili smo djeca bez posla, odjednom je postojao posao, pa smo željeli da budemo plaćeni, i što više novca, to bolje", rekao je i otkrio da su se Džon Lenon i on smijejali.

"Bila je to neka šala, polušala. I jednom smo počeli da shvatamo da pišemo hitove i znali smo kakav novac hit može da donese. Rekli smo: “Pa, hajde da napišemo bazen! Treba vam novo proširenje, hajde da ga napišemo. Hajde, sjedi”. I tako, da, sve je to proizašlo iz onoga što smo stvarno radili", ispričao je Makartni.

On je zaključio da, kako su postajali stariji, mudriji i znatno bogatiji, novac bio kontekstualizovan kao proizvod umjetnosti koju su stvarali.

"Mislim da je tada Džon počeo da razmišlja da je plemenitije ako pišemo za umjetnost ili ljubav", zaključuje on.