Privrednici Crne Gore i Srbije žele otvoreno tržište i ukidanje barijera za poslovanje

"Evidentni su problemi u odnosima dvije zemlje, ali je isto tako sigurno da ih poslodavci nisu izazvali. Mi kao dvije društveno odgovorne organizacije želimo da probleme rješavamo i ovaj sastanak je početak rada u tom pravcu", kazao je predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović

4662 pregleda4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Privrednici Crne Gore i Srbije žele otvoreno tržište i ukidanje barijera za poslovanje, poručeno je sa današnje sjednice Skupštine Unije poslodavaca Srbije kojoj je prisustvovala i delegacija Unije poslodavaca Crne Gore.

"Oba naša tržišta mala su u odnosu na globalne razmjere. Neophodno je da naša tržišta ukrupnjujemo i da najprije svi mi kao susjedi sarađujemo", rekao je predsjednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

Dodao je da je cilj organizacija privrednika otvoreno tržište, jer posao ne poznaje granice.

"Pored otklanjanja poslovnih barijera između srpskih i crnogorskih firmi bitno je omogućavanje nastupa na trećim tržištima", rekao je Nenezić.

Kako je istakao, Srbija i Crna Gora su mala tržišta, male ekonomije i treba da budu upućene jedna na drugu.

"Evidentni su problemi u odnosima dvije zemlje, ali je isto tako sigurno da ih poslodavci nisu izazvali. Mi kao dvije društveno odgovorne organizacije želimo da probleme rješavamo i ovaj sastanak je početak rada u tom pravcu", kazao je predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović.

Ukazao je na dugo čekanje kamiona na granicama dvije države, od dva ili četiri sata.

"To je jedna od tema koju otvaramo, ali svakako i želimo razgovor o ukupnom poboljšanju poslovnog ambijenta, rješavanje pitanja zapošljavanja i to u oba pravca, građana Crne Gore u Srbiji i građana Srbije u Crnoj Gori", rekao je Mitrović.

Članovi Skupštine Unije poslodavaca Srbije razgovarali su o inicijativi za kontrolisano povećanje cijene električne energije za privredu, kao neophodnoj mjeri da se spriječi veliki udar na poslovanje preduzeća.

Upozoreno je da bi najavljeno poskupljenje od više od 100 odsto izazvalo domino efekat, kroz povećanje cijena roba i usluga, samim tim i kroz snižavanja životnog standarda građana, čime bi bio obesmišljen napor i rad na povećanju minimalne cijene rada.

Istaknuta je potreba za smanjenje akcize na gorivo za preduzeća koja posluju u oblasti transporta, kao i za olakšavanje poslovanja brojnih zanatskih radnji koje će biti pogođene novom elektronskom fiskalizacijom.