Babaev pokušava da stopira izručenje Moskvi

Ukrajinac tražio politički azil, kako bi izbjegao ekstradiciju u Rusku Federaciju

25669 pregleda5 komentar(a)
U saznanju smo da je Rizvan Babaev zatražio azil: Boris Marić, Foto: Nikola Dragaš

Ukrajinac i član radikalne organizacije “Desni sektor” Rizvan Babajev (50) podnio je zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova za dobijanje političkog azila, odnosno, da mu odobre međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori kako bi pokušao da zaustavi postupak izručenja Ruskoj Federaciji, koja ga traži zbog sumnji da je učestvovao u “krijumčarenju strateški važnih resursa” u toj zemlji.

Nacionalni centralni biro Moskva, 2. decembra 2020. godine, preko kanala Interpola raspisao je međunarodnu potjernicu za Babajevim, po kojoj je on uhapšen 26. januara ove godine u Crnoj Gori. Babev se pola godine nalazio u spuškom pritvoru, a potom je dva mjeseca imao obavezu stalnog javljanja policiji.

Rukovodilac Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović, 23. septembra 2021. godine, donio je odluku da se Babev izruči ruskim vlastima, a desetak dana nakon toga Ukrajinac je završio u Prihvatilištu za strance u Spužu.

”Na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Evropske konvencije o ekstradiciji, povodom molbe Ruske Federacije za izručenje Rizvana Babaeva, rukovodilac ministar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava donio je odluku povodom molbe za izručenje. Izvršenje rješenja je u nadležnosti drugog organa. U saznanju smo da je Rizvan Babaev zatražio azil i da je postupak u toku, zbog čega se očigledno zastalo sa izvršenjem ovog rješenja”, piše u odgovoru “Vijestima” kabineta državnog sekretara Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Borisa Marića.

Advokat Ukrajinca Stepanian Ruben Eduardovič podneskom se obratio Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava tvrdeći da se Babev nezakonito sproveden u Prihvatilište za strance u Spužu, tvrdeći da bi tamo trebalo da se nalaze stranci, čiji identitet nije utvrđen.

”Moj klijent Rizvan Babaev ne potpada pod nadležnost Prihvatilišta za strance, jer njegov identitet je utvrđen tokom sudske istrage, a takođe i tokom sedmične kontrole od strane inspektora za strance. Redovno se javljao službeniku policije, te nikada nije počinio, niti planirao da čini, bilo kakva krivična djela ni na teritoriji Crne Gore, ni u drugim zemljama”, piše u podnesku Babevog advokata.

Tim advokata Ukrajinca ranije su “Vijestima” tvrdili da je zahtjev Ruske Federacije “politički motivisan jer je Babajev bio aktivno uključen u finansiranje organizacije “Savjet javne bezbjednosti”, poznate po desničarskim stavovima”.

”Događaji u vezi sa zadržavanjem Babajeva na teritoriji Crne Gore slikovit su primjer totalitarnih metoda uticaja na neistomišljenike, kao i nezakonitih i neljudskih postupaka organa za sprovođenje zakona Ruske Federacije u odnosu na građane Ukrajine. Ovo je primjer političkog progona građanina Ukrajine zbog stavova i uvjerenja, građanske pozicije i odbijanja da priznaju zahtjeve predstavnika vlasti Ruske Federacije, koje se koriste pružanjem lažnih podataka vlastima Crne Gore”, tvrdili su advokati Babeva.

foto: Shutterstock

Advokat Eduardovič tražio je od crnogorskih vlasti i da obustave postupak ekstradicije Babeva, bez obzira na njegov zahtjev za dobijanje azila i međunarodne zaštite u Crnoj Gori.

Zbog slučaja Babajev, Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori se nekoliko puta obraćala zahtjevima crnogorskim vlastima da se ne dozvoli izručenje Rusiji.

Ukrajina i Ruska Federacija su od januara 2015. godine zvanično u fazi vojnog sukoba, kada je Ukrajina proglasila Rusiju agresorskom zemljom.

Devet osoba tražilo međunarodnu zaštitu Crne Gore

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, u postupcima po molbama za ekstradiciju, obaviješteno da je čak devet osoba Ministarstvu unutrašnjih poslova, podnijelo zahtjev za međunarodnu zaštitu - dobijanje azila i supsidijarne zaštite u Crnoj Gori.

Međunarodnu zaštitu tražili su, mahom, osobe koje u postupcima ekstradicije traži Ruska Federacija, zbog vođenja krivičnog postupka ili izvršenja kazne zatvora u toj zemlji.

”Nije u interesu postupka pred nadležnim organima Crne Gore i zaštite prava lica, koja su podnijela zahjev, dostavljati bliže podatke o tražiocima međunarodne zaštite”, piše u odgovoru kabineta državnog sekretara u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Borisa Marića.

Prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, azil se odobrava strancu koji traži međunarodnu zaštitu, nalazi se van zemlje porijekla, a osnovano strahuje od progona zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti

određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja, zbog čega ne može ili ne želi da prihvati zaštitu te zemlje.

Zahtjev za dobijanje azila podnosi se Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je članom 8 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, nadležno za odlučivanje po zahtjevu, ali i prihvat i smještaj podnosilaca zahtjeva.