Ferstapen ili Hamilton: Superfinale i istorija u Abu Dabiju

Nakon skoro pola vijeka - tačnije, 47 godina, dva vozača bodovno izjednačena ulaze u posljednju trku sezone Formule 1. Izmijenjena staza “Jas-Marina” otkloniće dilemu - Maks Ferstapen u Red Buli ili Luis Hamilton u Mercedesu

5195 pregleda3 komentar(a)
Ferstapen i Hamilton u pat poziciji pred Abu Dabi, Foto: Reuters

Superfinale će odlučiti pobjednika 72. sezone u Formuli 1!

Na “Jas-Marini” u Abu Dabiju, u posljednjoj trci, u nedjelju u 14 sati, aktuelni prvak u Mercedesu Luis Hamilton ulazi bodovno poravnat sa mladim Holanđaninom u Red Bulu, Maksom Ferstapenom.

Šampiona će, jednostavno, najjednostavnije moguće, odlučiti bolja pozicija - ko u prvih deset bude ispred rivala biće i pobjednik za 2021. godinu. Izuzetak je samo deveta pozicija, koja Hamltonu ne bi donijela titulu, pod uslovom da na 10. bude Fersatpen uz najbrži krug.

Posljednji put dva vozača su u odlučujuću trku ušla poravnata još 1974, kada je Emerson Fitipaldi slavio ispred Kleja Regaconija.

Brojne su spekulacije, ali i strahovi, naročito u Mercedesu, jer u slučaju sudara i izlijetanja dva asa, prvak bi bio Holanđanin. Zasluženo - govore podaci. Ferstapen je slavio devet puta ove sezone, Hamilton jednom manje, imao je devet puta pol-poziciju, a aktuelni šampion svega pet. U krugovima u kojima su vodili tokom sezone 24-godišnji Ferstapen je bio lider u 651, a 12 godina starija ikona najbržeg sporta u 246.

Ipak, oba vozača imaju kvalitet da slave, Hamilton i ogromno iskustvo sedmostrukog prvaka u “najbržem cirkusu”.

foto: Sofascore

”Sve je prošlo dobro. Sviđaju mi se staza i promjene. Postalo je ugodnije, a naša brzina je tu negdje. Ostaju nepoznanice u tempu, ali siguran sam da će borba biti u dlaku, kao i u prethodnim fazama. Osjećaj balansa automobila je dobar, a nakon promjena poslije prvog treninga situacija je bila još bolja”, kazao je Hamilton nakon što je bio najbrži na drugom treningu.

Osvrnuo se i na odlučujuću trku.

”Prava je privilegija biti jedan od dvojice vozača koji se u poslednjoj trci bore za titulu. To je nevjerovatno. S obzirom na sve kroz šta smo prošli, sumnjam da bi iko rekao da je ovo moguće. Smatram da je moja prednost iskustvo, to što se probudio trkač u meni i što je bilo vidno u posljednjim trkama”, zaključio je Hamilton.

Nakon prvog treninga na stazi modifikovanoj u odnosu na prošlu godinu i Maksov trijumf, jer će “Jas - Marina” imati 16 a ne 21 krivinu, Fertstapen je bio najbrži na prvom treningu. Na drugom četvrti...

”Tempo je bio dobar, samo na dužim pravinama. Promjena konfiguracije čini trku uzbudljivijom, jer brz ulazak u krivinu je nešto u čemu uživate, naročito u posljednjem sektoru”, naglasio je Ferstapen.

On je imao najveću prednost od čak 33 boda pred trku u Silverstounu, koja je pripala Hamiltonu nakon što je nesportski izbacio Holanđanina sa staze. Kazna je bila minimalna i uspio je da je anulira uz pomoć klupskog kolege Valterija Botasa. Javnost, naročito bivši vozači su se tada okrenuli na stranu Ferstapena, ali...

”Medijska mašinerija Mercedesa potrudila se da napravi ogroman pritisak na Maksa. Mercedes uz to ima pravog šampiona, sedmostrukog prvaka - najuspješnijeg vozača ikada. Maks ima strast, smjelost, znanje, iako su mu tek 24 godine, ali Mercedes se ne uzda samo u klasu Hamiltona. Kolika je moć Mercedesa pokazuju promjene na stazi “Jas-Marina”, sve krivine koje ne odgovaraju njihovom bolidu su uklonjene. Ne žele da neki energetski napitak dobije automobilskog giganta. Što se tiče pobjede u konkurenciji konstruktora, potrebno nam je čudo, jer imamo 28 bodova manje”, kazao je Kristijan Horber, rukovodilac Red Bula.

Da li je u pravu? Maks je u opasne krivine tokom sezone ulazio za 14 kilometara u prosjeku brže od Luisa.

”Mercedes ima najbolji bolid, i konkuerent za titulu nije mu Red Bul, već Maks. On je najbolji vozač na svijetu. I da se razumijemo, ne navijam za nikog”, istakao je dvostruki svjetski prvak, Fernando Alonso.

A u drugom jučerašnjem treningu bolid je razbio Kimi Raikonen. I to pred oproštajnu trku! Bivši šampion, 42-godišnji Finac, prošao je bez povreda, iako je bolid Alfa Romea značajno oštetio. Raikonen je u karijeri osvojio šampionski naslov 2007. godine u Ferariju, ostvario 21 pobjedu, 18 pol poziocija i 118 puta bio na postolju.