Tripković: Održivost je u srcu našeg biznisa

Kada ciljevi postanu svrha, onda počinje priča koja ima moć da napravi pozitivne promjene. Uvjeren sam da ćemo, zajedno sa svim partnerima, biti nosioci pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici u periodu pred nama

29494 pregleda0 komentar(a)
Foto: Coca Cola

Održivo poslovanje je postalo megatrend širom svijeta, dok se sam koncept održivosti sve češće pominje. Održivi razvoj se najčešće definiše kao sve one akcije koje treba da ispune potrebe sadašnje generacije, ali da pri tom ne ugroze buduće naraštaje.

Na globalnoj skali već su se pojavili biznisi koji su lideri u održivosti, a među njima je i kompanija Coca-Cola HBC, koja već 19 godina posluje i u Crnoj Gori, gdje prenosi iskustvo i najbolje prakse, pokrećući na taj način cijelo društvo na razmišljanje o održivom poslovanju.

Izvršni direktor kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora Nikola Tripković ističe da put ka održivom biznisu počinje onog trenutka kada kompanija postane svjesna potencijalno negativnih uticaja i razumije da su promjene neophone – kako za sam biznis, tako i za planetu.

„Coca Cola HBC je jedna od prvih kompanija koja je postavila naučno zasnovane ciljeve u oblasti održivosti i kontinuirano radimo na njihovom ispunjenju na svim tržištima gdje poslujemo. U poslednjih deset godina, kompanija je prepolovila direktnu emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Nedavno smo napravili još jedan izuzetno ambiciozan i hrabar korak, obavezujući se da ćemo svesti emisiju štetnih gasova na neto nulu do 2040. godine. To se ne odnosi samo na pogone kompanije, već i na naš cijeli lanac vrijednosti, odnosno naše kupce, dobavljače i slično“, rekao je Tripković.

Kompanija Coca-Cola HBC je već na putu da pređe na 100% obnovljive izvore energije u svim svojim operacijama, dok se kroz energetski efikasne i ekološki prihvatljive frižidere za kupce utiče na energetsku efikasnost.

„Održivost posmatramo u najširem smislu, posebno vodeći računa o uticaju koji imamo na životnu sredinu i na zajednicu i ljude u njoj. U tom smislu, izuzetno značajna tema za nas u Coca-Cola HBC jeste rješavanje problema ambalažnog otpada. Svjesni smo da naša ambalaža često završi nepropisno odložena, pa ćemo tako u narednom periodu raditi na tome da edukujemo potrošače ali i zajednicu u širem smislu, kako pojedinačno i zajedno treba da brinemo o okruženju u kom živimo“, naveo je Tripković.

U većini zemalja Coca-Cola HBC je, zajedno sa institucijama sistema i industrijom, radila na uspostavljanju sistema za pravilno upravljanje otpadom i formiranju takozvanih recovery organizacija.

„Poruka je jasna: kad je ambalažni otpad u pitanju nemamo krivce i one koji su u pravu. Imamo prirodu koja je zajedničko dobro i koja trpi posljedice, čemu svjedočimo i kroz klimatske promjene. Saradnja svih učesnika je ključ za rješenje. Potrebno je da angažujemo građane, kao krajnje korisnike, kompanije i povezane industrije, NVO sektor i državne i lokalne institucije i da zajedničkim naporima napravimo pozitivne promjene za planetu“, poručuje Tripković.

On navodi da kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora već daje doprinos cirkularnoj ekonomiji i to kroz reciklabilna pakovanja svojih proizvoda i smanjenjem plastike u sekundarnoj ambalaži.

„Pored toga, rekao bih da smo jedan od lidera u domaćoj industriji kad je posrijedi pokretanje održivih akcija i kampanja, koje za cilj imaju pravilno odlaganje ambalažnog otpada i njegovu reciklažu. U prethodnim godinama to smo radili kroz kampanje „Uhvati čist talas“ i „Budva Zero Waste City“, a slične inicijative planiramo i za narednu godinu“, rekao je Tripković.

On poručuje da u kompaniji Coca-Cola HBC Crna Gora žele da budu odgovoran i pouzdan partner zajednici u kojoj posluju i osnaže je u ekonomskom, socijalnom i ekološkom domenu.

„Kada ciljevi postanu svrha, onda počinje priča koja ima moć da napravi pozitivne promjene. Uvjeren sam da ćemo, zajedno sa svim partnerima, biti nosioci pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici u periodu pred nama“, zaključio je Tripković.