3D džemper prodat za više od 7 hiljada dolara

Originalni, opipljivi džemper proslavio je muzičar Hari Stajls, a kreirao ga je Džonatan Anderson

1991 pregleda1 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Savršena 3D replika džempera koji je nosio popularni muzičar Hari Stajls, prodata je na aukciji za dva Ethera (kriptovaluta) koji trenutno vrijede sedam i po hiljada dolara.

Džemper je uz pomoć NFT (nezamjenjivi tokeni) platfome xyDrobe, izrađen u vizuelnoj formi, a aukcija je na tom sajtu završena juče.

foto: https://auction.xydrobe.com/

Ova cifra i dalje je daleko od 3D komada Beeple i brenda Dolce&Gabana koji su takođe prodati za kriptovalute, ali je četiri puta veća od cijene originalnog, opipljivog džempera koji se može kupiti u radnjama.

Kako je pojasnio britanski modni dizajner Džonatan Anderson, koji je kreirao ovaj džemper, sav novac od aukcije će biti doniran AKT-u, udruženju koje podržava mlade ljude LGBTQ+ populacije.

„Ovo je prelomni trenutak u istoriji pandemije i pop kulture“, riječi su kojima je Anderson opisao cijeli događaj za The New York Times.

Anderson se tako priključio listi brojnih dizajnera koji stvaraju kolekcije za Metaverzum, virtuelni svijet koji kopira realni i kojem se može pristupiti putem interneta.

U istom intervjuu on je pojasnio da je kako je djelimično došlo do ove ideje.

„Na početku pandemije, počeo sam na Instagramu da nailazim na fotografije ljudi koji nose ovaj džemper koji smo napravili za mušku kolekciju, ali po mojoj procjeni, nismo ih prodali u toj mjeri. A onda sam počeo da pratim ljude na TikToku i shvatio da ga oni sami pletu“, prisjetio se on, dodajući da je sve krenulo od Harija Stajlsa.

„Njegov stilista Hari Lambert je pozajmio od nas jedan od tih džempera kako bi ga nosio na probi i svi su poludjeli za njim. To je jedna od pozitivnih stvari koju je pokreula pandemija – inspirisala je ljude iz svih krajeva svijeta da prave svoje verzije ovog džempera“, dodao je dizajner, a zatim pojasnio kako se upustio u avanturu 3D replike.

”Moda je eksperimentisanje, ali i rizikovanje, a ponekad je moda rizikovanje sa stvarima o kojima ništa ne znate”, kazao je on.

Prethodno je Stajls pravi džempera koji je nosio donirao Victoria i Albert Museum, da bi nakon toga bio pretočen u digitalni fajl.

„Ta digitalna verzija je tačna do najsitnije niti. Trebalo je 300 sati da se napravi. Ako će ostati vječno u javnosti, morao je biti prelijepo urađen. Mislim da je to što smo uradili poput snimanja. Mi smo prodali snimak džempera koji je poput vremenske kapsule. Ovo je najluđa stvar na kojoj sam ikada radio“, priznao je Anderson.

Kako je kazao ovo je tek početak avanture jer će sa platformom xyDrobe naredne godine kreirati crtani lik, a za kojeg će moći da se kupuje 3D garderoba i oblači mu se.

„Angažovao sam momka kojeg sam pronašao na internetu, a koji pravi nevjerovatne video zapise. Oni su poput manka likova i nosiće kolekcije koje ćemo prikazati u Milanu u januaru“, nagovijestio je on.