Fauči: Dodatne doze dostupnih vakcina efikasne protiv omikron soja

Djeluje da ne postoji potreba za cjepivima specijalizovanim za pojedinačne varijante, kazao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti

5846 pregleda2 komentar(a)
Fauči, Foto: REUTERS

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv kovida-19 efikasne su u slučaju omikron soja virusa i djeluje da ne postoji potreba za cjepivima specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Entoni Fauči - vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

"Nivo zaštite dvije doze vakcine Moderna je prilično nizak u slučaju omikron soja", rekao je Fauči na brifingu za medije koji je organizovala Bijela kuća, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

"Međutim, ako pogledate dvije nedjelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite - u granicama neutralisanja omikron soja", precizirao je Fauči.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard, po kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson pružaju znatan stepen zaštite protiv novootkrivenog omikron soja koronavirusa.

Prema istom izvoru - dvije doze Fajzera ili Moderne ili jedna doza cjepiva Džonson i Džonson to ne čine, prenosi Glas Amerike.

Podaci su to koje su u istraživanju utvrdili Opšta bolnica i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerzitet Harvard, testirajući uzorke krvi primalaca vakcina dizajniranih za zaštitu od omikron soja.

Kako je objavljeno, otkrivena je neutralizacija antitijela formiranih imunizacijom redovnim dozama odobrenih vakcina – po dvije Fajzera ili Moderne ili jedne doze cjepiva Džonson i Džonson.

Stručnjaci su takođe ukazali da je omikron soj zarazniji od prethodnih varijanti koronavirusa – poput delte za koju je važio visok stepen prenosivosti.

Dobijeni rezultatim istraživanja, izvijestila je agencija Rojters, u skladu sus a drugim nedavno objavljenim studijama.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu objavili su u ponedjeljak da potpuna imunizacija (po dvije doze) vakcinama Fajzer i Astra Zeneka ne obezbjeđuje dovoljno odbrambenih antitijela protiv nove varijante.

Farmaceutske kompanije Bajontek i Fajzer objavile su protekle sedmice da tri doze njihove vakcine protiv kovida mogu da neutrališu omikron varijantu, ali da dvije doze stvaraju značajno niđi broj antitijela.