Crna Gora šalje do 40 vojnika u sastav NATO jedinice za brzo reagovanje

Odlučeno na današnjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik države Milo Ðukanović, a u radu su učestvovali predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić, a po pozivu ministarka odbrane Olivera Injac

15624 pregleda46 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me

Od početka naredne godine Crna Gora uputiće do 40 priparnika Vojske Crne Gore u sastav NATO-a za brzo reagovanje, odlučeno je na današnjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik države Milo Ðukanović, a u radu su učestvovali predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.

“Na današnjoj sjednici, razmotren je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o upućivanju jedinica Vojske Crne Gore u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force- NRF). Od početka 2022. godine dio jedinica Vojske Crne Gore nalaziće se u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje. Imajući u vidu navedeno i važnost ovakve vrste doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti planirano je povećanje broja pripadnika sa sadašnjih 30 na do 40 pripadnika Vojske čime se potvrđuje posvećenost Crne Gore Savezu”, saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Savjet je utvrdio Prijedlog odluke koji će u redovnoj proceduri biti dostavljen Skupštini Crne Gore na dalje razmatranje i odlučivanje.

"Na sjednici je donešena Odluka o deklarisanju jedinice za radiološku, hemijsku i biološku (RHB) dekontaminaciju za sprovođenje aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje. Angažovanje deklarisanog sastava planirano je sa slovenačkom HBRNO jedinicom koje će doprinijeti izgradnji kredibiliteta pouzdanog partnera u Savezu i poboljšati stručna znanja i operativne sposobnosti Vojske Crne Gore. Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na prijedlog ministra odbrane donio odluke o postavljenjima oficira u Vojsci Crne Gore", navodi se u saopštenju.