Šćekić: Budžet za zdravstvo nedovoljan, naslijedili dugove

“Javni zdravstveni sistem je sistematski godinama urušavan, kako bi pojedine privatne zdravstvene ustanove na račun građana ubirale enormne novčane iznose. Novo rukovodstvo je sa takvom praksom prekinulo i započelo je sa jačanjem Javnog zdravstenog sistema”, rekao je Šćekić.

11387 pregleda31 komentar(a)
Foto: Savo Prelević

Budžetom za narednu godinu Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO) opredijeljeno je 332,7 miliona eura, što je za oko 19,6 miliona manje od nacrta budžeta koji je Fond poslao, kazao je direktor FZO-a Dragoslav Šćekić.

On je ocijenio i da su opredijeljenja sredstva nedovoljna, s obzirom na, kako je rekao, naslijeđena dugovanja koje je ostavio prethodni menadžment, ali i stalno rastuće troškove zdravstvenog sistema.

Šćekić je naveo da je dug Fonda za zdravstveno osiguranje prije godinu iznosio približno 49 miliona eura.

On je, u intervjuu za Portal RTCG, ocijenio da upravo to pokazuje kakav je odnos prethodne vlasti bio prema zdravstvenom sistemu i kakvu je situaciju zatekao novi menadžment FZO.

“Javni zdravstveni sistem je sistematski godinama urušavan, kako bi pojedine privatne zdravstvene ustanove na račun građana ubirale enormne novčane iznose. Novo rukovodstvo je sa takvom praksom prekinulo i započelo je sa jačanjem Javnog zdravstenog sistema”, rekao je Šćekić.

Šćekić je istakao da su u FZO posebno ponosni na jačanje Montefarma, započeli su postupak vraćanja stomatologije u javni zdravstveni sistem, reformu koja je izvršena u dijelu privatnih apoteka.

On je kazao da je nacrtom budžeta Fonda za ovu godinu bilo planirano oko 311,7 miliona eura, a da je odobreno oko 304 miliona.

Fond je, kako je kazao, u Nacrtu budžeta za ovu godinu utvrdio ukupno 352,4 miliona eura, što je uvećanje u odnosu na ovu godinu od 48,5 miliona ili za 15,96 odsto.

“Razlog za iznos naveden u nacrtu budžeta uslovljen je time što su sagledani naslijeđeni problemi iz prethodnog perioda koji su rezultirali stvaranjem akumuliranih neizmirenih obaveza, kao i sagledavanjem stvarnih potreba zdravstvenog sistema”, rekao je Šćekić, prenosi portal RTCG.

Šćekić je naveo da uvođenjem novih procedura dijagnostike i liječenja i nabavkom nove opreme dolazi do porasta troškova, jer to povlači troškove ljekova i medicinskih sredstava i drugog potrošnog materijala i servisno održavanje.

“Ministarstvo Finansija je u predlogu budžeta za Fond opredijelilo 332.760.942 eura, što je za 19.676.984 eura manje od nacrta koje je poslao Fond. Opredijeljenja sredstva su nedovoljna obzirom na naslijeđena dugovanja koje je ostavio prethodni menadžment kao i stalno rastuće troškove zdravstvenog sistema”, kazao je Šćekić.

On je istakao da je FZO s novim menadžementom na čelu u proteklih osam mjeseci započeo sveukupnu reorganizaciju rada i poslovanja, čiji efekti su u jednom dijelu već vidljivi.