Tampon i snijeg do asfalta na proljeće

Ulicom u centru Kolašina od juče se saobraća, iako je rekonstrukcija trebalo da bude završena još u septembru

3441 pregleda0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović

Ulicom vojvode Mine, u centru Kolašina, od juče se saobraća, iako još nije završena rekonstrukcija, odnosno asfalt nije postavljen na dijelu te saobraćajnice.

Završetak radova koji su počeli u julu, a trebalo da budu okončani krajem septembra, prekinuo je snijeg.

Kako je “Vijestima” rečeno u Sekretarijatu za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj, ulica će biti privremno osposobljena za saobraćaj. Predstoji, prema nezvaničnim informacijama, postavljanje dodatnog sloja tampona, koji je najsličniji asfaltu, sve dok vremenske prilike ne dozvole završetak radova.

Sekretarka Ljiljana Rakočević juče je saopštila da je 90 odsto radova završeno i da je “svaka faza kvalitetno urađena”. Tim projektom, objašnjava ona, između ostalog, riješen je višedecenijski problem izlijevanja fekalija u centru grada.

Do rekonstrukcije ulice, koja razdvaja pješačku zonu od Trga boraca, sve zgrade u centru grada koristile su septičke jame.

”Prilikom projektovanja ulice nije bio na raspolaganju katastar podzemnih instalacija. On ne postoji za Kolašin, kao ni u većini crnogorskih gradova. To je predstavljalo značajan faktor koji je, objektivno, uticao na dinamiku radova. Ako se uzme u obzir da se radi o jednoj od najznačajnijih saobraćajnica, koja čini kostur ulične mreže grada, složenost postojećih instalacija može se bolje razumjeti kao razlog kompleksnog procesa izvođenja. Za sve vrijeme izvođenja radova bilo je neophodno da infrastruktura koja se rekonstruiše funkcioniše bez značajnih prekida. To je otežavalo proces izvođenja”, objasnila je ranije Rakočević za “Vijesti”.

Na dijelu ulice postavljene je kaldrma i ti su radovi, tvrdi Rakočević, izuzetno kvalitetno izvedeni, kao i podzemne instalacije. Ostao je nazvršen dio ulice na kojem je planirano postavljanje asfalta i taj će posao, očigledno, sačekati proljeće. Tvrdi tampon i snijeg do tada bi trebalo da omoguće nesmetano odvijanje saobraćaja gradskim centrom grada i nezavršenom ulicom.

Rekonstrukcija najužeg gradskog centra, kako su ranije kazali iz lokalne uprave, građane će koštati oko 300.000 eura. Izvođač radova je podgorička firma “Indel inženjering”, a nadzor obavlja ARHING inženjering iz Bijelog Polja.

Iako o tome nikad nijesu zvanično govorili, lokalna uprava nije imala mnogo izbora kada je riječ o izvođaču radova. Samo jedna firma se javila na tender, pa je ta ponuda i prihvaćena. Iako je “Indel inženjering” dobro obavio postavljanje kaldrme, ne može se zanemariti činjenica da je tokom ljeta na gradilištu falilo radnika. Povećan broj radnika, ali i žustriji tempo radova, bio je vidljiv tek tokom jesenjih mjeseci. Neki poslovi na rekonstrukciji ulice obavljani su i po kiši, mećavi i mrazu, pa je tako bilo i tokom prvog dana proteklog vikenda.

No, sve to ne može nadomjestiti tromjesečno probijanje roka i nezadovljstvo Kolašinaca, zbog skoro polugodišnjeg prekopanog i blokiranog centra grada.

Rekonstrukcija ulice uslovila je i bitne izmjene režima saobraćaja u gradu. Kako najavljuju iz lokalne uprave, uskoro bi trebalo da bude donesen i novi plan saobraćaja, a sve u cilju što boljeg fukcionisanja tokom zimske turističke sezone.