Mustafa, Vučković, Delić, Šuković i Tomašević predstavljaće Crnu Goru na Bijenalu u Veneciji

"Selektovani umjetnički radovi na različite načine, kroz prizmu intime i imaginacije promišljaju teme odnosa čovjeka i prostora, čovjeka i tehnologije, kao i budućnosti zajednice", piše u obrazloženju Centra savremene umjetnosti

13256 pregleda7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Umjetnici Semir Mustafa (pseudonim Dante Bu), Darko Vučković, Lidija Delić, Ivan Šuković i Jelena Tomašević predstavljaće Crnu Goru na 59. Bijenalu u Veneciji.

Odabrani su projekti "Oh, neopisivo me podsjećaš na čovjeka kojeg sam nekad obožavao" autora Dante Bua, "Meke forme" autora Darka Vučkovića, "Svaki raj nije izgubljen" zajednički predlog autora Lidije Delić i Ivana Šukovića i "Guilty Knowledge" autorke Jelene Tomašević.

U obrazloženju Centra savremene umjetnosti navodi se da odabrani projekti na najbolji način ispunjavaju kriterijume propisane tekstom konkursa: od umjetničkog kvaliteta, usklađenosti sa temom Bijenala, do tehničke izvodljivosti i racionalnosti pri realizaciji.

"Selektovani umjetnički radovi na različite načine, kroz prizmu intime i imaginacije promišljaju teme odnosa čovjeka i prostora, čovjeka i tehnologije, kao i budućnosti zajednice. Povezani u cjelinu, u međusobnom dijalogu, sa tačkama susreta i apsolutnog razlaza, odabrani radovi zajednički propovijedaju priču o mogućim ishodima strijepnji i maštanja koje proizvodi nestabilna stvarnost", piše u obrazloženju.