Ovo su neradni dani za praznike

"Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu", saopštili su iz MEK

41264 pregleda11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povodom predstojećeg praznika Nove godine i vjerskog praznika Božića za zaposlene rimokatoličke i pravoslavne vjeroispovjesti, neradni dani biće 24, 25. i 26. decembar, zatim 1.i 3. januar, kao i 6,7, i 8. januar, saopšteno je z Ministarstva ekonomskog razvoja.

Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika, vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo za Badnji dan i Božić i to: petak 24. decembra, subota 25. decembra i nedjelja 26. decembra.

Nova godina praznuje se u subotu 1. januara i nedjelju 2. januara. Kako je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan, što znači da je drugi neradni dan ponedjeljak 3. januar, navodi se u soapštenju.

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo za Badnji dan i Božić i to: četvrtak 6. januara (Badnji dan), petak 7. januara (prvi dan Božića) i subota 8. januara (drugi dan Božića).

“Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu”, saopštili su iz Ministarstva.