Trodnevno druženje sa piscima i knjigom

Književna svetkovina, u organizaciji JU Narodna biblioteka „Njegoš“, trajaće do 26. decembra i biće podijeljena u dva dijela – segment za najmlađe i za odrasle

932 pregleda0 komentar(a)
Foto: Miloš Zvicer

Sinoć su u Nikšiću, koncertom Slobodana Bogdanovića (gitara) i Tamare Krivokapić (violina) počeli XXIV Nikšićki književni susreti. Književna svetkovina, u organizaciji JU Narodna biblioteka „Njegoš“, trajaće do 26. decembra i biće podijeljena u dva dijela – segment za najmlađe, koji će počinjati tačno u podne, i za odrasle, gdje će u tri termina (17h, 18,30h i 20h) biti organizovane promocije knjiga, razgovori sa piscima, autorske večeri. Svi programi biće održani u Gradskoj kući.

“Kada nešto postane tradicija, kada stekne kontinuitet, pogotovo kada su to susreti, onda ti događaji obično u nama stvaraju osjećanje radosti. Nikšićki književni susreti zaista jesu stecište jednog takvog osjećanja. Zato je njihov kontinuitet važan. Zato je važno njihovo trajanje da ta radost ne bi bila samo stvar sjećanja prenesenog iskustva, već upravo sami naš život i naše iskustvo”, kazao je predsjednik Opštine, Marko Kovačević, otvarajući Književne susrete.

Kako je istakao, Biblioteka “Njegoš” i Nikšićki književni susreti uvijek će imati podršku lokalne uprave.

“Nikšićki književni susreti su impuls koji nam se daje da bi njihova radost trajala u nama ne samo do narednih susreta, već i čitavog života kroz stihove i pasuse urezane u naše srce, kroz naslove knjiga na našim policama i imena autora u našem pamćenju”, poručio je predsjednik Opštine.

foto: Miloš Zvicer

Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke “Đurađ Crnojević”, kazala je da ne sumnja da će ovogodišnji susreti opravdati svoju tradiciju

“Nekadašnji Nikšićki susreti su okupljali bardove pisane riječi, ali ne sumnjam da će ova manifestacija koja je toliko dala Nikšiću i Crnoj Gori, biti i ovog puta na visokom nivou. Teško je zamisliti bolje mjesto okupljanje pisaca od Nikšića, ponosnog i sjetnog grada u središtu Crne Gore, koji je bio i ostao utočište kulture i avangarde”, kazala je Lompar.

Kako je istakla, posebno zadovoljstvo joj pričinjava činjenica da su ovi Susreti u velikoj mjeri posvećeni najmlađoj populaciji “koji su decenijama unazad polako gubili kontakt sa pisanom riječi i sa knjigama”.

“Nadam se da će ova ugledna manifestacija ostvariti svoju misiju i u tom pogledu, jer će ovih dana sa torbom na leđima, laganim korakom proći Nikšićem neki novi Nikolić, Radulović, Banjević ili Kovač”, zaključila je Lompar.

foto: Miloš Zvicer

Bojana Obradović, direktorica Biblioteke “Njegoš” kazala je, imajući u vidu imena učesnika koji su prethodnih decenija obilježili Književne susrete, da je riječ o događaju po kojem je Nikšić prepoznat na kulturnoj mapi ne samo Crne Gore nego i regiona i šire.

Ovogodišnji moto susreta je misao Iva Andrića iz besjede “O priči i pričanju” da “pripovedač i njegovo delo ne služe ničemu ako na jedan, ili na drugi način, ne služe čoveku i čovečnosti”.

“Namjera nam je bila, kada smo izabrali ovaj moto, da ukažemo na onaj zadatak književnosti koja ima važnu ulogu u njegovanju i razvijanju estetskog doživljaja stvarnosti, što je jedna od krucijalnih uloga kada je u pitanju čovjekovo duhovno i intelektualno zdravlje. U skladu sa ovim zadatkom mi smo, vodeći se kriterijumom kvaliteta, ove godine pozvali autore i profesore iz Crne Gore i regiona, koji su već prepoznati ne samo na našoj, nego i na evropskoj književnoj sceni, o čemu svjedoče i nagrade koje su osvojili”, istakla je Obradović.

Program otvaranja Književnih susreta, koji se organizuju u okviru decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene, a pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, vodila je Nina Marković.

Radionice, promocije, autorske večeri, nagrada

Dječji segment otvoriće danas „Književna čarolija“, sa glumcem, kompozitorom i pjesnikom Dejanom Đonovićem i učenicima Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“. Nakon toga (17h), slijedi promocija zbirke kratkih priča „Atropa Belladonna“ Dragića Rabrenovića, autorsko veče dr Slavice Perović (18,30h) i razgovor sa Ivanom Dimić, dobitnicom „Ninove“ nagrade za 2016.godinu (20h).

Sjutra će biti organizovana književna radionica „Pišem, brišem i stvaram sve više“ u okviru Kluba malih-velikih pisaca. Radionicu će voditi Vera Mićković, Katica Grozdanić i Svetlana Knežević, a ona će biti novi segmet koji će Biblioteka „Njegoš“ organizovati u sklopu Dječije čitaonice.

Subotnji program za odrasle započinje sa Zuvdijom Hodžić, zatim će biti promovisano kritičko izdanje romana „Zli dusi“ F. Dostojevskog, a gost će biti priređivač prof. dr Zoran Živković, i promocija književnog dnevnika „2020“ autora Nikole Nikolića, Dijane Matković, Danila Lučića, Luize Buharove, Rumene Bužarovske i Lane Bastašić.

Muzičkim hepeningom „Novogodišnja bajka“, učenika Osnovne škole „Luka Simonović“, počinje program u nedjelju. Toga dana biće promovisane zbirke pjesama pobjednika prošlogodišnjih Književnih susreta, Zorana Raonića, Envera Muratovića i Marije Krivokapić, kao i roman „Sinovi, kćeri“ Ivane Bodrožić, prošlogodišnje dobitnice nagrade „Meša Selimović“.

Ovogodišnje izdanje Nikšićkih književnih susreta biće završeno proglašenjem pobjednika konkursa i uručenjem plakete, a gost će biti Enes Halilović, koji je i predsjednik žirija.