Vlada ne poštuje preporuku Agencije za Klinički

Direktorica Agencije Jelena Perović saopštila je juče da zbog nepostupanja po preporuci obavijestilo Vladu kako bi, kao organ koji vrši nadzor nad radom ministarstava, preduzeća sve potrebne aktivnosti u cilju realizacije date preporuke

6762 pregleda0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da postoji ugrožavanje javnog interesa koji se tiče procesa izbora članova Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Zbog toga je Agencija dala preporuku Ministarstvu zdravlja i Vladi za otklanjanje korupcijskog rizika.

Ministarstvo na čijem čelu je Jelena Borovinić Bojović je dostavilo izvještaj o preduzetim radnjama, ali, navodi se u jučerašnjem saopštenju Agencije, nije postupilo po njihovoj preporuci.

Direktorica Agencije Jelena Perović saopštila je juče da zbog nepostupanja po preporuci obavijestilo Vladu kako bi, kao organ koji vrši nadzor nad radom ministarstava, preduzeća sve potrebne aktivnosti u cilju realizacije date preporuke.

Mada se ne navodi u informaciji, Zajednica opština Crne Gore je krajem februara kritikovala Vladu zbog imenovanja doktora Rajka Karličića za člana Odbora direktora Kliničkog centra u ime opština. U saopštenju su naveli da doktor “nije predstavnik Zajednice opština u Odboru direktora Kliničkog centra, kako to stoji u rješenju Vlade, jer ga za to nijesu odredile opštine”, već ministarka.

Vlada je kasnije napravila izmjene tako da je Karličić ostao u Odboru direktora, ali kao predstavnik osnivača, a ne Zajednice opština. Vlada je tada razriješila doktora Miliju Mimovića sa mjesta član Odbora direktora kao predstavnika zaposlenih, jer nije zaposlen u Kliničkom centru. To je uradila nakon što su mediji ukazali da on nije zaposlen u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi.

Agencija je utvrdila ugrožavanje javnog interesa po prijavi zviždača. Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da se u postupcima po prijavama zviždača postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka, kako u pogledu identiteta zviždača, tako i u pogledu sadržaja prijave.

Ugrožavanje javnog interesa, prema Zakonu, podrazumijeva povredu propisa, etičkih pravila ili mogućnost nastanka takve povrede koja je izazvala, izaziva ili prijeti da izazove opasnost po život, zdravlje i bezbjednost ljudi i životne sredine, povredu ljudskih prava ili materijalnu i nematerijalnu štetu po državu ili pravno i fizičko lice, kao i radnju koja ima za cilj da se za takvu povredu ne sazna.