Poslanici ćute o ustavnosti ukidanja doprinosa

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su kazali da je pravo na zdravstvenu zaštitu zagarantovano Ustavom, a država preuzima doprinose na sebe

6536 pregleda4 komentar(a)
Parlamentarna vladajuća većina, Foto: Savo Prelević

Predstavnici parlamentarne većine (URA, Demokrate, SNP i DF) i opozicionog DPS-a nijesu juče za “Vijesti” htjeli da saopšte svoj stav da li je ukidanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje koje je predviđeno izmjenama i dopunama zakona o obaveznom socijalnom osiguranju kršenje Ustava.

Nekadašnji poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović prekjuče je za “Vijesti” kazao da je ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje suprotno članu 67, stav 1 Ustava kojim je definisano da su socijalna osiguranja obavezna. On je predložio da se u zakonu izmijeni stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na nula odsto čime se ne bi narušila ustavna norma.

U skupštinskoj proceduri se nalazi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim Vlada planira da u okviru nove poreske reforme ukine doprinose za zdravstveno osiguranje od 1. januara 2022. godine. To je jedna od mjera projekta “Evropa sad”. Plan je da država preuzme finansiranje ovih doprinosa koje su do sada plaćali poslodavci i zaposleni.

Zakonodavni odbor parlamenta je ocijenio da je Vladin predlog ustavan, dok je Udruženje pravnika pozvalo Ustavni odbor parlamenta da sa posebnom pažnjom razmotri Vladin predlog koji je, kako je stav Udruženja pravnika “ predložen u potencijalnoj i vrlo vjerovatnoj koliziji sa odredbom člana 67 stav 1 Ustava”.

Iz SDP-a su kazali da neće glasati za Vladin predlog jer se ne slažu sa potpunim ukidanjem doprinosa.

”Nas predlog je bio značajno smanjenje, ali ne i ukidanje doprinosa iz razloga fiskalne neodrživosti finansiranja zdravstvenog sistema. Dilema oko ustavnosti zakona samo je još jedan primjer u nizu da je za sprovođenje obuhvatnih reformi potreban širok i inkluzivan dijalog, a ne da se “reforme” tajne i da na njima “radi 7 do15 ljudi” kako reče premijer Zdravko Krivokapić”, rekao je “Vijestima” potpredsjednik SDP Bojan Zeković.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je saopštilo da je predlog zakona kojim se ukidaju doprinosi na zdravstveno osiguranje u skladu sa Ustavom, jer predviđa da će država preuzeti finansiranje za zdravstveno osiguranje, nakon što će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara 2022. godine.

”Predloženim rješenjem želi se smanjiti poresko opterećenje na rad za poslodavce, da bi se na taj način stvorili adekvatni uslovi za rast zarada zaposlenih, bez ukidanja prava na zdravstvenu zaštitu koje je jasno definisano odredbama člana 69 stav 1 Ustava. Pravo na zdravstvenu zaštitu je, shodno Ustavu, zagarantovano svima i ne zavisi od toga da li određeno lice plaća doprinose ili ne. Iz navedenog proizilazi da je Ustavom svima zagarantovana zdravstvena zaštita. Dakle, država svima iz budžeta obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu u obimu paketa propisanog zakonom. U konkretnom slučaju, izmjenama predloženog zakonskog rješenja, kao i izmjenama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju mijenja se samo izvor finansiranja, gdje država preuzima finansiranje, dok se ni u kojem slučaju ne ukida pravo na zdravstvenu zaštitu, već će korisnici imati isti obim prava kao i do sad”, stav je Ministarstva finansija.

Za komentar juče “Vijestima” nijesu bila dostupna ni tri nekadašnja predsjednika Ustavnog suda Crne Gore - Radoje Korać, Mladen Vukčević i Milan Marković.

”Promjena režima i novi oblik uređenja ove oblasti, pored svojih fiskalnih efekata i posljedica na budžet ima i značajne implikacije na pravilnu primjenu Ustava tako da ga i sa ove strane treba temeljno sagledati. To je u ovom trenutku i u fazi predloga zakona, primarna nadležnost Ustavnog odbora Skupštine”, piše u saopštenju Udruženje pravnika.

Marić: Ne vidim prostor za sumnje u ustavnost

Državni sekretar Ministarstva pravde Boris Marić “Vijestima” je kazao da je njegovo mišljenje da ne treba ishitreno i apriori neke norme cijeniti neustavnim, iako razumije zabrinutost.

”Promjena modela finansiranja sama po sebi ne ukida obavezu države da obezbijedi neko pravo zagarantovano Ustavom. Naime država koliko razumijem, neće više prevaljivati određenu obavezu, već sebe dodatno obavezuje, tako da ne vidim prostor za sumnje u ustavnost”; kazao je Marić.